TUZLARIJE - BILTEN TK

14.07.2015.
Još jedan iskorak ka rješenju za FO „Aida“


Intral BH je i dalje na istom kursu saradnje sa fabrikom obuće Aida, jasno je istaknuto na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa vlasnikom Intrala Borutom Lukežom i direktorom ove komanije Alijom Šehovićem.

Tuzlarije


Poseban akcenat u razgovoru stavljen je na neophodnost hitne sanacije hala i prostorija, kako bi Intral BH što prije u Aidu mogao smjestiti svoje mašine i započeti proizvodnju.

Imajući to u vidu, na današnjem sastanku se razgovaralo o modalitetima adaptacije proizvodnih prostora u krugu Aide.
Obzirom da se u Aidi trenutno provode predstečajne radnje, a da se otvaranje stečaja očekuje krajem augusta, predstavnici Intrala su izrazili bojazan da budući stečajni upravnik Aide njihove investicije i Ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji eventualno proglasi ništavnim. Razumijevajući strah od rizičnosti investicije, te htjenja vlasnika Intrala da u Tuzli pokrene proizvodnju koja će u perspektivi angažovati i više stotina radnika, premijer Gutić je predložio dva modela, a sve kako bi se FO „Aida“ još malo pomoglo da uspješno realizira ovaj poslovni projekat. Jedan od prijedloga je da Vlada Tuzlanskog kantona finansijski pomogne Aidu nakon pokretanja stečaja, a drugi je da kroz obligacioni odnos kompanije Intral BH, FO „Aida“ i Vlade Tuzlanskog kantona, Vlada bude garant za dio iznosa koji Intral unaprijed uloži u sanaciju prostora u Aidi. U narednim danima će se razmotriti zakonska utemeljenje i mogućnost realizacije ovih prijedloga i u skladu s tim nastaviti njihova realizacija, zaključeno je danas.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK