TUZLARIJE - BILTEN TK

16.11.2008.
Usvojena Informacija o stanju u prostoru TK

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o stanju u prostoru Tuzlanskog kantona za period 2006-2008. godina.
Sveobuhvatna analiza stanja prostora Kantona u proteklom periodu ukazala je da u strukturi površina po namjeni najviše je zastupljeno šumsko zemljište 44, 3%, zatim poljoprivredne površine 38, 2%, te građevinsko zemljište sa oko 14, 2%. Ostalo zemljište sa drugim namjenama čini 3, 3% područja Tuzlanskog kantona.

Osnovni obavezan planski dokument za područje Kantona je Prostorni plan kantona.
Prostorni plan Tuzlanskog kantona za period 2005-2025. godina, zajedno sa Odlukom o provođenju prostornog plana usvojen je 10.7.2006. godine i Tuzlanski kanton je jedno od rijetki područja koje je usvojilo ovaj izuzetno važan dokument.

U skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH te Zakonom o prostornom uređenju Tuzlanskog kantona općine su nadležne za donošenje planskih dokumenata, odnosno prostornih planova općina, urbanističkih planova za urbano područje općine u kojoj je smješteno sjedište Kantona, detaljne planske dokumente, regulacione planova i urbanističke projekte te druge planske dokumente i plan parcelacije. U skladu sa Odlukom o provođenju Prostornog plana Tuzlanskog kantona općine su bile dužne u roku od dvije godine uraditi potrebne planske dokumente, odnosno do septembra 2008. godine.

Od 13 općina Tuzlanskog kantona samo je općina Doboj Istok uradila i usvojila Prostorni plan općine u potpunosti u skladu sa propisanim zakonskim odredbama. Općina Gračanica ima urađen Prostorni plan za period 2002-2022. godina i u toku je izrada odluke o provođenju Plana, te digitalizacije i usaglašavanje sa zakonskim odredbama.

Prema informacijama sa kojima raspolaže resorno Ministarstvo općina Srebrenik ima urađene i usvojene Izmjene i dopune Prostornog plana do 2015. godine, međutim s obzirom na to da je bilo potrebno usaglašavanje Plana sa Uredbom i Prostornim planom Tuzlanskog kantona Općinsko vijeće je 2008. godine donijelo odluku o izradi novog Prostornog plana za period 2005-2025. godina.

Odluku o pristupanju izradi Prostornog plana općine donijela su i općinska vijeća Tuzle, Živinica, Lukavca, Banovića, Čelića, Gradačca, Kalesije i Sapne, ali je prema raspoloživim informacijama samo u općini Tuzla započet proces izrade Prostornog plana, a u općini Kalesija je pripremljena tenderska dokumentacija, raspisan konkurs i u toku je izbor nosioca izrade navedenog planskog dokumenta.

Iz izvještaja o stanju u prostoru koji su Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice dostavile nadležne općinske službe utvrđeno je da je na cijelom području Tuzlanskog kantona trenutno je važećih svega 38 regulacionih planova i 6 urbanističkih projekata. U fazi izrade ili izmjene i dopune je još 20 regulacionih planova i 5 urbanističkih projekta.

Uz Informaciju Vlada je usvojila i Program mjera za unapređenje stanja u prostoru Tuzlanskog kantona za period 2008-2010. godina. Ovim programom određuje se prvenstveno potreba izrade novih, odnosno izmjena i dopuna postojećih planskih dokumenata prostornog uređenja, potreba pribavljanja podataka i stručnih podloga za njihovu izradu te druge mjere od značaja za izradu i donošenje tih dokumenata.
Predložene su sljedeće mjere:
1. Izrada i donošenje prostornih planova općina i drugih planskih dokumenata na nivou općina
2. Izrada i donošenje planskih dokumenata na nivou Kantona odnosno prostornih planova za područje posebnih obilježja od značaja za Kanton. Prostornim planom Tuzlanskog kantona posebna pažnja posvećena je zaštiti i revitalizaciji područja kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa, te je prioritet dat posebnom vrijednim površinama prirodnog nasljeđa- području pejzaša Konjuh i području jezera Modrac
3. Izmjene i dopune Prostornog plana Tuzlanskog kantona u cilju usaglašavanja sa novim planskim dokumentima. Ove izmjene bit će neophodne nakon donošenja prostornih planova općina te nakon što bude donesen Prostorni plan Fedracije BiH za period do 2022. godine, čija je izrada u toku.
4. Uspostavljanje i održavanje jedinstvenog informacionog sistema (GIS-a) prostornog planiranja i uređenja Kantona
5. Zaštita okolice ( izrada Kantonalnog plana zaštite okolice i kantonalnih planova upravljanja otpadom i zaštite zraka), deminiranje terena, inspekcijski nadzor
6. Mjere koje se odnose na izmjene i dopune zakonske regulative u oblasti prostornog uređenja i građenja
7. Uređenje zemljišno-knjižne dokumentacije
8. Mjere od značaja za izradu planskih dokumenata i unapređenje stanja u prostoru
9. Donošenje strateških dokumenata od interesa za kanton. To se prvenstveno odnosi na Strategiju razvoja Tuzlanskog kantona 2008-2013. Strategiju razvoja poljoprivrede 2009-2013. i Strategiju zapošljavanja 2008-2013. godina

Priredio(la): S.M.