TUZLARIJE - BILTEN TK

04.07.2015.
Bego Gutić, premijer TK
Susret sa predstavnicima Tuzlanskog pokreta
Zajedničke aktivnosti i međusobna saradnja bile su tema susreta premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa članovima udruženja građana "Tuzlanski pokret".

Tuzlarije


Na sastanku se razgovaralo o inicijativi koju priprema ovo udruženje, a koja se tiče donošenja državnog zakona i osnivanja agencije za upravljanje državnom imovinom, te drugim aktivnostima koje provodi Tuzlanski pokret a koje se tiču otvaranja određenih tema i pitanja, kao i pokretanja inicijativa za bolji životni standard građana Tuzlanskog kantona.

Također, bilo je govora i o tzv. Tuzlanskoj inicijativi, odnosno predloženim izmjenama zakona, o pripadnosti javnih prihoda i ino – dugu. Izmjene ovih federalnih zakona su jedno od rješenja za značajnije povećanje prihoda u Budžetu Tuzlanskog kantona. Kao takvi su od vitalnog značaja za cijeli kanton i treba da budu osovina oko koje će se okupiti svi društveni i politički subjekti, istaknuto je danas.

Inače, radi se o udruženju koje je nastalo nakon građanskih protesta u februaru 2014. godine, kojem je jedan od principa principa rada da članovi nemaju aspiracija niti su kandidati za bilo koje funkcije u Vladi TK, a političke ambicije se svode na volju i osjećaj odgovornosti za budućnost Bosne i Hercegovine.

U ime Tuzlanskog pokreta današnjem sastanku su prisustvovali Sead Avdić, Hazim Šadić i Mehmed Žilić.