TUZLARIJE - BILTEN TK

30.06.2015.
Skupština TK:
Usvojene izmjene Zakona o osnivanju Disciplinskog centra za maloljetnike
TuzlarijeSkupština Tuzlanskog kantona usvojila je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Javne ustanove Disciplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona.

- U novom zakonu ima određenih novina. Naime, u članu 6. propisan je privremeni smještaj maloljetnih učinilaca krivičnih djela tokom privremenog postupka - izjavila je za Fenu Jasmina Lugavić, zastupnica Stranke demokratske akcije u Skupštini TK-a.

Navodi i da je dodat član 9., u kojem je propisano na koji način se finansira privremeni smještaj maloljetnika u toku sudskog postupka i troškovi izvršenja odgojne mjere upućivanja maloljetnika u Odgojni centar.

Ocijenila je da je pozitivno za Odgojni centar da svi spomenuti troškovi ne padaju na njegov teret, već na teret budžetskih sredstava tužilaštva, suda, a troškovi izvršenja odgojne mjere padaju na teret budžeta Federacije BiH.

Članom 19. je definiran način boravka maloljetnika u Odgojnom centru, što će, kako navodi Lugavić, olakšati rad zaposlenim u disciplinskom centru.

Do sada je bila podijeljena nadležnost za vršenje nadzora nad povedbom zakona između Ministarstva pravosuđa i uprave TK-a i Ministarstva za rad i socijalnu politiku TK-a, a novim Zakonom je predviđeno da nadzor nad provedbom odredbi ovog zakona vrši Ministarstvo pravosuđa i uprave TK-a, dodala je ona.

Priredio(la): Fena