TUZLARIJE - BILTEN TK

29.06.2015.
Održana 15. redovna sjednica Vlade TK
Smanjena potreba industrije za vodom Modraca
Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog Kantona prihvatila je Izvještaj o radu i poslovanju JP za vodoprivrednu djelatnost “Spreča” D.D. Tuzla za 2014. godinu sa Izvještajem nezavisnog revizora o pregledu finansijskog izvještaja JP za vodoprivrednu djelatnost “Spreča” D.D. Tuzla za 2014. godinu.

Društvo je u prošloj godini poslovalo sa ostvarenom dobiti, i na taj način nastavilo trend pozitivnih finansijskih rezultata, što je posebno značajno kada se imaju u vidu posljedice velikih poplava u maju 2014. godine, koje su uticale na znatno smanjenje prihoda i veličinu ostvarene dobiti.

Za izvještajnu godinu naročito su karakteristične velike padavine sredinom maja, koje su uticale na pojavu najvišeg nivoa vode na prelivu brane „Modrac“ od formiranja akumulacije i izgradnje brane (3, 42 m iznad kote preliva). Velike vode oštetile su dio objekata i opreme u poslovnom krugu brane i distributivne cjevovode, i načinile štetu procijenjenu na 1.011.500 KM.

Mala hidroelektrana „Modrac“ je zbog kvarova radila smanjenim kapacitetom u toku januara i februara, iz istog razloga nije radila u martu, a zatim je, od polovine maja, zbog kvarova usljed poplava, potpuno prestala sa radom.

Korisnici vode iz akumulacije „Modrac" su u toku prošle godine preuzeli količine vode za 8% manje u odnosu na prošlu godinu. Evidentno je smanjenje potreba za vodom iz akumulacije „Modrac" od strane industrijskih kapaciteta. Procjenjuje se da će zbog toga Društvo u narednom periodu imati manji prihod po ovom osnovu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK