TUZLARIJE - BILTEN TK

15.11.2008.
Utvrđene izmjene i dopune Zakona vezane za osnivanje
JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Prijedlogom je izmijenjen član kojim je propisana djelatnost Zavoda i način na koji se ta djelatnost ostvaruje. Novim rješenjem djelatnost Zavoda je proširena u odnosu na dosadašnju zakonsku formulaciju i definiše za koju kategoriju djece Zavod pruža usluge predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja. U ovom članu dodate su alineje koje se odnose na odgoj i obrazovanje osoba sa autizmom.

Prijedlogom je predviđeno da Zavod umjesto Upravnog ima Školski odbor. U skladu sa ovim Zakonom za direktora Zavoda moći će biti imenovano lice koje osim općih ispunjava i uslove za nastavnika ili pedagoga osnove ili srednje škole, ima visoku stručnu spremu i pet godina radnog iskustva u nastavi, odnosno u osnovnoj i srednjoj školi na pedagoško-psihološkim ili poslovima defektologa-oligofrenologa, a naročito se ističe svojim radom u pedagoškoj teoriji i praksi.

Direktora Zavoda imenovat će Školski odbor na osnovu konkursa koji raspisuje Školski odbor uz prethodno pribavljanje stručnog mišljenja Pedagoškog zavoda i saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.
Prijedlogom ovog Zakona predviđeno je da stručni nadzor nad radom Zavoda vrši Pedagoški zavod Tuzla, nadzor nad zakonitošću rada Zavoda vrši Ministarstvo, a inspekcijski nadzor nad radom Zavoda vrši Inspekcija za obrazovanje.
Usvajanjem ovog Zakona bit će usklađene odredbe Zakona o osnivanju Javne ustanove Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli sa koncepcijom rada i programom Zavoda kao i sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakonom o srednjem obrazovanju Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.