TUZLARIJE - BILTEN TK

23.07.2015.
Održan Okrugli sto o izradi Pravilnika o zapošljavanju u osnovnom i srednjem obrazovanju
Tuzlarije


Jučer je u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, održan Okrugli sto na kojem se razgovaralo o izradi novog Pravilnika o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Na Okruglom stolu prezentiran je prijedlog Pravilnika, te su učesnici iznijeli svoje primjedbe i sugestije u cilju izrade što kvalitetnijeg teksta pravilnika, na osnovu kojih će se na sistematičan način urediti kriteriji i donijeti Pravilnik od strane Ministarstva. Cilj je zajedničkim snagama resornog ministarstva i sindikata sa predstavnicima škola pronaći što bolje rješenje za prijem zaposlenika u škole. Na Okruglom stolu su usaglašeni stavovi i pronađeno je zajedničko rješenje za izradu Pravilnika, koji bi trebao stupiti na snagu tokom naredne sedmice.

”Prošle godine smo imali preko hiljadu žalbi na određena radna mjesta. Naš cilj je da to bude što je moguće manje, jer ne možemo svima udovoljiti. Pravilnik ćemo zajedničkim snagama uraditi sa sindikatima i direktorima, te ga planiram donijeti sljedeće sedmice, nakon čega će uslijediti i raspisivanje konkursa za prijem uposlenika“ kazao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta mr.sc.Izet Jagodić.

Na Okruglom stolu su, uz ministra mr.sc.Izeta Jagodića i službenika Ministarstva Asima Bojića i Fuada Mešanovića, učestvovali i savjetnik Premijera Zudin Mahmutović, pomoćnik ministra za boračka pitanja Denis Gojačić, predstavnici Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja, Samostalnog sindikata obrazovanja, kulture i informisanja, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola, direktori ustanova obrazovanja i predstavnici OSCE-a.

Priredio(la): MONKS