TUZLARIJE - BILTEN TK

06.08.2015.
Vlada TK
Neujednačena dostupnost hitne medicinske pomoći u Tuzlanskom kantonu


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim prihvata Izvještaj o stanju hitne medicinske pomoći na području TK i smjernice za izradu akcionog plana. Zaključkom je zaduženo Ministarstvo zdravstva TK da u skladu sa prihvaćenim smjernicama pripremi Prijedlog Akcionog plana za unaprjeđenje HMP-a na području TK i Prijedlog Mreže hitne medicinske pomoći Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Prema ovom dokumentu hitna medicinska pomoć na području Tuzlanskog kantona ne ispunjava propisane uslove funkcionisanja prema Pravilniku o uslovima, organizaciji i načinu rada hitne medicinske pomoći. Na osnovu utvrđene neujednačene organizacije, nejednakih kriterija hitnosti, neujednačenog stanja educiranosti i opremljenosti između gradova/općina te posljedično nejednakog kvaliteta pruženih usluga i neujednačene dostupnosti HMP-a na području Tuzlanskog kantona, stoji u Izvještaju, svi stanovnici nemaju istu mogućnost za spašavanje života i pružanje neodložne vanbolničke hitne medicinske pomoći.

Na području TK hitna medicinska pomoć spada u djelatnosti primarne zdravstvene zaštite i organizovana je u okviru 13 domova zdravlja. Jedino u gradu Tuzli postoji stalna i kontinuirana hitna medicinska pomoć tokom 24 sata sa timovima koji pružaju usluge i na terenu, dok je u većim općinama TK (Živinice, Gračanica, Lukavac, Srebrenik, Gradačac i Kalesija) organizovana kao kadrovski samostalna djelatnost unutar domova zdravlja, a u manjim općinama, u vidu dežurstva ljekara zaposlenih u drugim djelatnostima domova zdravlja.

Rad u službi hitne medicinske pomoći, stoji u Izvještaju, opterećen je medicinskim transportom i drugim medicinskim uslugama koje u suštini ne zahtijavaju hitan postupak, a koje bi se mogle riješiti boljom organizacijom rada ljekara porodične/obiteljske medicine.

Medicinsko-tehnička oprema službi za hitnu medicinsku pomoć je dotrajala i nedostatna. Ovi nedostaci su izraženiji u službama hitne medicinske pomoći manjih domova zdravlja, a nedostatak opreme pa čak i znanja i vještina, neophodnih za urgentne intervencije također je najočitiji u malim domovima zdravlja. U svim domovima zdravlja nedostaje osnovna komunikacijska oprema.

Zbog općinskih granica koje su ujedno i granice nadležnosti pojedinih domova zdravlja, rad timova hitne medicinske pomoći, također je ograničen. S obzirom na lokalnu raspoređenost (ograničenost) hitne medicinske pomoći uopšte nisu pokriveni najfrekventniji magistralni putni pravci gdje su hitne intervencije i hitan medicinski transport značajni zbog povreda u saobraćajnim nesrećama. Problem predstavlja i pružanje hitne medicinske pomoći u slabo nastanjenim i udaljenim područjima u svim općinama Tuzlanskog kantona. Prema podacima sa terena oko 88% stanovništva pokriveno je radom službi hitne medicinske pomoći, dok je preostalih 12% pokriveno dežurstvima medicinskih timova. Manje od 30% stanovništva na terenu ima dostupnu hitnu medicinsku pomoć tokom 24 sata. Konačni cilj reforme je postizanje evropskog standarda dostupnosti i djelotvornosti HMP-a prema hitnom pacijentu s posljedičnim smanjenjem mortaliteta od vodećih uzroka smrtnosti u Tuzlanskom kantonu. im prihvata Izvještaj o stanju hitne medicinske pomoći na području TK i smjernice za izradu akcionog plana. Zaključkom je zaduženo Ministarstvo zdravstva TK da u skladu sa prihvaćenim smjernicama pripremi Prijedlog Akcionog plana za unaprjeđenje HMP-a na području TK i Prijedlog Mreže hitne medicinske pomoći Tuzlanskog kantona. Prema ovom dokumentu hitna medicinska pomoć na području Tuzlanskog kantona ne ispunjava propisane uslove funkcionisanja prema Pravilniku o uslovima, organizaciji i načinu rada hitne medicinske pomoći. Na osnovu utvrđene neujednačene organizacije, nejednakih kriterija hitnosti, neujednačenog stanja educiranosti i opremljenosti između gradova/općina te posljedično nejednakog kvaliteta pruženih usluga i neujednačene dostupnosti HMP-a na području Tuzlanskog kantona, stoji u Izvještaju, svi stanovnici nemaju istu mogućnost za spašavanje života i pružanje neodložne vanbolničke hitne medicinske pomoći. Na području TK hitna medicinska pomoć spada u djelatnosti primarne zdravstvene zaštite i organizovana je u okviru 13 domova zdravlja.

Jedino u gradu Tuzli postoji stalna i kontinuirana hitna medicinska pomoć tokom 24 sata sa timovima koji pružaju usluge i na terenu, dok je u većim općinama TK (Živinice, Gračanica, Lukavac, Srebrenik, Gradačac i Kalesija) organizovana kao kadrovski samostalna djelatnost unutar domova zdravlja, a u manjim općinama, u vidu dežurstva ljekara zaposlenih u drugim djelatnostima domova zdravlja.

Rad u službi hitne medicinske pomoći, stoji u Izvještaju, opterećen je medicinskim transportom i drugim medicinskim uslugama koje u suštini ne zahtijavaju hitan postupak, a koje bi se mogle riješiti boljom organizacijom rada ljekara porodične/obiteljske medicine.

Medicinsko-tehnička oprema službi za hitnu medicinsku pomoć je dotrajala i nedostatna. Ovi nedostaci su izraženiji u službama hitne medicinske pomoći manjih domova zdravlja, a nedostatak opreme pa čak i znanja i vještina, neophodnih za urgentne intervencije također je najočitiji u malim domovima zdravlja. U svim domovima zdravlja nedostaje osnovna komunikacijska oprema. Zbog općinskih granica koje su ujedno i granice nadležnosti pojedinih domova zdravlja, rad timova hitne medicinske pomoći, također je ograničen. S obzirom na lokalnu raspoređenost (ograničenost) hitne medicinske pomoći uopšte nisu pokriveni najfrekventniji magistralni putni pravci gdje su hitne intervencije i hitan medicinski transport značajni zbog povreda u saobraćajnim nesrećama. Problem predstavlja i pružanje hitne medicinske pomoći u slabo nastanjenim i udaljenim područjima u svim općinama Tuzlanskog kantona. Prema podacima sa terena oko 88% stanovništva pokriveno je radom službi hitne medicinske pomoći, dok je preostalih 12% pokriveno dežurstvima medicinskih timova. Manje od 30% stanovništva na terenu ima dostupnu hitnu medicinsku pomoć tokom 24 sata. Konačni cilj reforme je postizanje evropskog standarda dostupnosti i djelotvornosti HMP-a prema hitnom pacijentu s posljedičnim smanjenjem mortaliteta od vodećih uzroka smrtnosti u Tuzlanskom kantonu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK