TUZLARIJE - BILTEN TK

29.07.2015.
Skupština TK: Tri zakona po hitnoj proceduri
TuzlarijeSkupština Tuzlanskog kantona uvrstila je na dnevni red današnje sjednice usvajanje tri zakona po hitnoj proceduri.

Nakon rasprave o usvajanju dnevnog reda sjednice, koji je usvojen sa 20 glasova za i 12 protiv Skupština TK je uvrstila tri tačke dnevnog reda, pa su tako tri zakona uvrštena u dnevni red po hitnom postupku: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju, te Zakon o osnivanju JP Međunarodni Aerodrom Tuzla.

Ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta TK Izet Jagodić pojašnjava da je Zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju danas predloženi da se usvajaju po hitnoj proceduri, jer se o ovom zakonu raspravljalo još u julu prošle godine.

Navodi da je upisom učenika u srednje škole primijećeno da postoje određeni problemi u oblasti obrazovanja, koje treba riješiti što prije.

Prema novom Zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju učenici će pored vrjednovanja uspjeha imati i ocjenu eksterne mature.

Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova će se usvajati danas po skraćenom postupku, po hitnoj proceduri, imajući u vidu da nisu obezbijeđene materijalne i finansijske pretpostavke neophodne za rad MUP-a, izjavio je za Fenu Mirza Omerdić, predsjednik kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini TK.

Navodi da se ovim Zakonom reguliše budžetski razdjel između ministra i komesara, kako bi se obezbijedilo normalno funkcionisanje ovog ministarstva.

Priredio(la): Fena