TUZLARIJE - BILTEN TK

28.07.2015.
Treća redovna sjednica Vlade TK
Usvojena Informacija o nadzoru i provjeri rada koncesionara

Vlada Tuzlasnkog kantona usvojila je danas Informaciju o nadzoru, provjeri rada koncesionara i praćenju izvršenja koncesionih ugovora. Ministarstva, kao koncesori u većini predmeta uredno i na vrijeme sačinjavaju zapisnike i shodno tome donose Rješenja ili Odluke o plaćanju koncesionih naknada za korištenje predmeta koncesije.

Tuzlarije


U cilju smanjenja dodatnih troškova privrednim društvima, koncesionarima, koji nastaju u postupku obezbjeđenje bankovne garancije, gdje god je to moguće, na zahtjev koncesionara treba pokušati da se omogućiti avansno plaćanje tekuće (godišnje) koncesione naknade na početku tekuće godine, uz sravnjenje obaveza prema kvartalnim zapisnicima na kraju godine.

Bilo bi neophodno da se periodično vrši usaglašavanje stanja obaveza i potraživanja po osnovu naknada za koncesije, kako bi informacije koje se prezentiraju i budu dostupne široj javnosti bile što tačnije, radi stvaranja prave slike o privrednim društvima koja koriste prirodna bogatstva i za to plaćaju odgovarajuću naknadu.

Kada su u pitanju najveći dužnici po pitanju koncesija, sa JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo ZD Rudnici „Kreka“ d.o.o. Tuzla, trebalo bi tražiti rješenje za izmirenja stvorenih a neizmirenih obaveza, imajući u vidu i Protokol koji je u postupku pribavljanja saglasnosti od općinskih vijeća, kako bi se stvorile pretpostavke za zaključivanje ugovora.

Trenutno stanje je takvo da ovo privredno društvo nema ugovor o koncesiji od 01.01.2015.godine, pa se samim tim ne mogu niti evidentirati obaveze po osnovu koncesionih naknada, a treba naglasiti da je bez zaključenog ugovora o koncesiji eksploatacija uglja protivzakonita.

Združeno društvo RMU „Đurđevik“ d.o.o Živinice, uplatom znatnog dijela dugovanja po osnovu stvorenih, a neiznirenih koncesionih naknada, pokazalo je dobru volju i interes za zaključivanje novog ugovora o koncesiji i u tom smislu treba ubrzati proceduru pribavljanja saglasnosti Općinskog vijeća Živinice, kako bi se prevazišla sadašnja situacija u kojoj ovo privredno društvo takođe vrši eksploataciju mrkog uglja, od 01.01.2015.godine, bez ugovora o koncesiji.

Ukoliko se izuzmu navedena dva rudnika uglja i privredno društvo „Plantrans Dijabaz“ d.o.o. Banovići, može se reći da ostali koncesionari skoro u potpunosti izvršavaju obaveze preuzete ugovorima o koncesijama. Naravno, i u narednom periodu svi oni koji učestvuju u procesu realizacije ugovora o koncesijama, trebaju raditi na tome da se stanje zadrži na postojećem nivou tamo gdje nema problema u provedbi i da se učine dodatni napori da se prema onima koji ne ispunjavaju obaveze iz ugovora, poduzmu odgovarajuće mjere.

Svojim Zaključkom Vlada je zadužila resorno nadležna ministarstva kao koncesore i Komisiju za koncesije Tuzlanskog kantona, da svoje izvještaje i informacije o nadzoru, provjeri rada koncesionara i praćenju izvršenja koncesionih ugovora, dostavljaju Kantonalnom tužilaštvu i Federalnoj i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove na uvid i eventualno postupanje.

Vlada Tuzlanskog kantona u narednom periodu neće podržati nijedan prijedlog reprograma obaveza po osnovu neizmirenih koncesionih naknada za koncesore koji uredno ne izmiruju svoje tekuće obaveze po potpisanim koncesionim ugovorima i traži od svih nadležnih ministarstava da od Kantonalnog pravobranilaštva traže podnošenje tužbenih zahtjeva za prinudnu naplatu svih obaveza o osnovu neizmirenih koncesionih naknada, posebno imajući u vidu da je 80% prihoda po osnovu koncesije prihod općina na čijem se teritoriju vrši eksploatacija.

Imajući u vidu prethodno navedeno, na današnjoj sjednici Vlada nije prihvatila tekst protokola o izmirivanju o načinu izmirivanja obaveza po osnovu obračunatih, a neuplaćenih koncesionih naknada za JP „Elektroprivreda BiH“ dd Sarajevo ZD Rudnik mrkog uglja „Đurđevik“ d.o.o. Đurđevik. Obračunate, a neuplaćene koncesione naknade zaključno sa 01. junom 2015.godine u iznose ukupno 536.763, 04 KM.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK