TUZLARIJE - BILTEN TK

13.08.2015.
Prioritetno otvaranje stečajnog postupka u TTU
Tuzlarije


U opredjeljenju da je stečaj jedino ispravno i zakonito rješenje za Tvornicu transportnih uređaja Tuzla danas je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sa ministrima razgovarao sa radnicima ovog preduzeća. Sastanku su prisustvovali i ministrica rada, socijalne politike i povratka Danijela Simić, ministar finansija Jakub Suljkanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić.

Delegacija radnika TTU-a istaknula je kako žele da rade i od Vlade TK traže da im u tome pomognu. Pri tome je većina primjedbi bila upućena načinu poslovanja preko privatne firme ITT koja je nastala kao premosnica nakon blokiranja računa Tvornice transpornih uređaja.

Predstavnicima radnika TTU-a ovom su prilikom pojašnjene nepoznanice vezane za proces otvaranja stečajnog postupka i ukazano na činjenicu da će svim radnicima biti uvezan radni staž.

Tuzlarije


Nakon pokretanja stečajnog postupka, rečeno je ovom prilikom, svi radnici idu na evidenciju Zavoda za zapošljavanje. Radnici koji u međuvremenu ne budu ponovo angažovani, putem Zavoda za zapošljavanje primat će naknadu u periodu od 8 – 36 mjeseci, u zavisnosti od dužine prethodnog radnog staža.

Premijer Gutić je ukazao na to da ova Vlada čini sve da riješi problem, u kojem se TTU nalazi već duži period, i pronađe strateškog partnera.

Kao potvrda da Vlada Tuzlanskog kantona čini sve, što je u zakonskim okvirima moguće, da riješi nagomilane probleme iz prethodnih godina, rečeno je na današnjem sastanku, je i Program mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzaća ostali ili ostaju bez posla. Prema ovom dokumentu planirano je zbrinjavanje šest radnika TTU-a koji su ove godine stekli uslove za penzionisanje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK