TUZLARIJE - BILTEN TK

28.08.2015.
Vlada FBiH: Željeznice FBiH će kupiti ˝Gredelj - Revom˝
Tuzlarije


Željeznice Federacije BiH će na prvoj sljedećoj licitaciji kupiti preduzeće "Gredelj-Revom" iz Dobošnice kod Lukavca, dogovoreno je na sastanku u Vladi FBiH, javlja reporter BHRT.

Rješenje za radnike "Gredelj-Revoma" je na pomolu, jer je na sastanku premijera Fadila Novalića, premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i predstavnika preduzeća sa područja TK koja su nadležnosti Vlade FBiH, dogovoreno da ovu firmu na prvoj narednoj licitaciji koju organizuje Poreska uprava Federacije BiH kupe-Željeznice FBiH.

"Željeznice FBiH imaju obezbijeđena sredstva za tu namjenu, stoga nam neće biti potrebna pomoć Vlade FBiH", rekao je generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić.

Riječ je o preduzeću čiji je većinski vlasnik"Gredelj Revom" Zagreb. Manjinski dio kapitala posjeduje "Gredelj Revom" Sarajevo. Od 2009. godine firma je u problemima, zbog čega 80 radnika ne prima plaću niti im se uplaćuju doprinosi.

I ranije su organizirane aukcije na kojima, i pored obećanja Željeznica FBiH i federalnog Ministarstva saobraćaja, nije kupljen pogon u Dobošnici.

Imovina "Gredelj-Revoma", čija je knjigovodstvena vrijednost šest miliona KM, na prvoj aukciji je prodavana za 3, 6 miliona KM, ali niko nije dao ponude, pa će treća aukcija biti održana krajem januara naredne godine.

Na nedavni (12. august 2015.) peti pokušaju prodaje firme "Gredelj-Revom" iz Dobošnice kod Lukavca na javni oglas Poreske uprave Federacije o prodaji imovine ove firme, ponuđene po cijeni od 1, 8 miliona konvertibilnih maraka, nije stigla nijedna ponuda.

Na sastanku koji je organizovan u cilju stvaranja ambijenta za rješavanje problema firmi sa područja Tuzlanskog kantona bili su i predstavnici iz rudnika Kreka koji se, kako su rekli, planiraju kreditno zadužiti kod Razvojne banke.

Ovaj kredit neophodan im je kako bi sanirali štete koje je rudnik pretrpio u prošlogodišjim poplavama, ali i kako bi isplatili dugovanja Fondu zdravstvenog osiguranjua Tuzlanskog kantona za neuplaćene doprinose.