TUZLARIJE - BILTEN TK

26.08.2015.
42. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive
Otvoren 42. Sajam šljive u Gradačcu


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je u Gradačcu danas otvorio 42. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Vrpcu su zajednički presjekli Fadil Novalić, Premijer Vlade TK Bego Gutić i predsjednik Uprave Petrokemije iz Kutine Nenad Zečević.

Tuzlarije



Premijer Federacije BiH je u svom obraćanju istakao kako je izuzetno ponosan što otvara Gradačački sajam koji je simbol ekonomskog rasta, suradnje i prosperiteta.

„Godinama Sajam šljive snažno potiče privredni razvoj, naročito u poljoprivredi i snažno potiče rađanje novih preduzeća koja doprinose društvenom razvoju. Sajam je i mjesto edukativnih susreta proizvođača sa stručnim ljudima iz raznih oblasti koji pomiču granice znanja i saznjanja u oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije“, rekao je Novalić.

Ovo je dvadeseti sajam koji se održava u kontinuitetu od 1996. godine do danas, a osnovan je 1969. godine pod nazivom “Dan šljive” i najstarija je specijalizovana privredna manifestacija u Bosni i Hercegovini. Na sajmu koji će trajati četiri dana svoje će svoje proizvode i usluge prezentovat oko 250 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske i Turske. Kao i uvijek posjetioci će imati priliku da vide prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava.

Pored toga će se na sajmu održati i tradicionalno stručno-naučno savjetovanje, kao i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa regionalne suradnje u oblasti poljoprivredne proizvodnje i biznisa.