TUZLARIJE - BILTEN TK

25.08.2015.
Delegacija Vlade TK posjetila Solanu
Tuzlarije


Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Begom Gutićem, posjetila je jučer jednu od najuspješnijih kompanija na ovim prostorima, tuzlansku Solanu. Menadžment „Solane“ zatražio je od Vlade Tuzlanskog kantona stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta za ovu, ali i druge domaće firme. Kada je u pitanju Solana d.d. Tuzla istaknuto je nekoliko tema, kao što je cijena toplotne i elektične energije, te cijena slanice iz Rudnika soli. 

Na sastanku je također razgovarano i o nabavci i kupovini domaće posipne soli za održavanje puteva, kao i konzervaciji i zaštiti od daljeg propadanja poslovne zgrade SODA SO.

Tuzlarije


Premijer Gutić je istakao zadovoljstvo stanjem i konstantnim razvojem i modernizacijom tuzlanske fabrike soli, te menadžmentu čestitao na postignutim rezultatima.

- Dužnost svih nivoa vlasti jeste da zaštite i pomognu razvoj zdravih firmi koje imaju razvojnu perspektivu. Time ćemo sačuvati postojeća i pomoći otvaranju novih radnih mjesta, rekao je Gutić i dodao da će Vlada Tuzlanskog kantona ozbiljno razmotriti problematiku cijene slanice koja se osim Solane isporučuje i drugim kupcima.

Tuzlarije


- Za sva ona pitanja koja nisu u našoj direktnoj nadležnosti, kantonalna vlada je dogovorila radni sastanak delegacije privrednika sa područja našeg kantona sa delegacijom Vlade FBiH i premijerom Novalićem kako bi se direktno prezentirali problemi i ponudila rješenja koja treba realizirati entitetski nivo vlasti, rekao je premijer Gutić.

Delegacija Vlade TK, koju su osim premijera Gutića činili ministar unutrašnjih poslova Husein Topagić, ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Ajanović, obišla je i Solanina nova moderna postrojenja u čiju je izgradnju u proteklih nekoliko godina uloženo preko 13 miliona KM.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK