TUZLARIJE - BILTEN TK

20.08.2015.
Britanski ambasador Ferguson u posjeti TK
Tuzlarije


Nakon što je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić zajedno sa predsjednikom Skupštine Senadom Alićem predstavio okvirnu privrednu sliku TK ambasadoru Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Nj.E. Edwardu Fergusonu razgovor se kretao oko plana reformi koje stoje pred FBiH. Riječ je o političkim, socijalnim i ekonomskim reformama koje su najavljene njemačko-britanskom inicijativom za BiH krajem prošle godine.

Predsjednik Skupštine TK Alić predstavivši zakonodavni organ vlasti kazao je da je nakon početnih problema sada osigurana politička stabilnost te pohvalio saradnju sa Vladom TK.

Premijer Gutić izrazio je zadovoljstvo onim što je Vlada u ovom sazivu u proteklih šest mjeseci postigla krećući se, prema premijerovim riječima, na dva fronta: rešavajući problema radnika i stabilizirajući finansije.

Ambasador Ferguson pozdravio je pozitivne ideje i način kojim Vlada TK želi u cjelini riješiti naslijeđene probleme a ne pristupom rasparčavanja. Budući da je Tuzlanski kanton, prema riječima ambasadora Fergusona, testni primjer u pronalasku pravog balansa izuzetno su zainteresovani za sve informacije koje dolaze sa područja TK.

Premijer Gutić ovom je prilikom naglasio da će zajedno sa Vladom Federacije i premijerom Fadilom Novalićem raditi na svim reformama koje predstoje. Prije svega je to pitanje Zakona o uvezivanju radnog staža, odnosno uplati neuplaćenih doprinosa. Također, prema riječima premijera Gutića, neophodno je stvoriti siguran ambijent za ulaganje kapitala, raditi na namicanju prihoda i većem obuhvatu poreskih obveznika.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK