TUZLARIJE - BILTEN TK

19.08.2015.
Vlada TK
Preraspodjela sredstava za dopunska prava boraca


TuzlarijeVlada TK donijela je Odluku o izmjenama Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite u 2015 godini.

Budžetom Tuzlanskog kantona za 2015. godinu na poziciji Ministarstva za boračka pitanja, prema obrazloženju Odluke, planirana su finansijska sredstva za realizaciju dopunskih prava korisnika boračko invalidske zaštite.

Na poziciji „Obavezno zdravstveno osiguranje-plaćanje neposrednog učeša osiguranih osoba u troškovima korištenja zdravstvene zaštite (premija osiguranja)“ planirano je 1.150.000, 00 KM. Zaprimljena je konačna faktura Zavoda za zdravstveno osiguranje TK u dijelu Premije osiguranja za 2015. godinu u iznosu od 1.057.000, 00 KM, prema čemu su tačno definisana sredstva potrebna za planiranu poziciju. Zbog navedenog, proizašla je potreba umanjenja određenih pozicija te unutrašnje preraspodjele. Na poziciji „Obavezno zdravstveno osiguranje-plaćanje neposrednog učešća osiguranih osoba u troškovima korištenja zdravstvene zaštite“ (premija osiguranja) s obzirom na to da su se planirana izdvajanja pokazala većim od potrebnih za 93.000, 00 KM vrši se umanjenje planirane pozicije u cilju preraspodjele istih sredstava na druge pozicije.
Također, na poziciji predviđenoj za pomoć za liječenje u zemlji, s obzirom na to da je povećan broj podnesenih zahtjeva korisnika boračko invalidske zaštite za ostvarivanje navedenog dopunskog prava, planirana izdvajanja pokazala su se nedostatnim za 88.000, 00 KM. Također je i za naknadu troškova za podizanje nišana/nadgrobnog spomenika, povećan broj podnesenih zahtjeva pa su se planirana izdvajanja pokazala nedostatnim.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK