TUZLARIJE - BILTEN TK

20.07.2008.
Nastavljena akcija tuzlanskih inspektora
Zabranjen rad desetak pekara


Uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona nastavila je sa intenzivnim radom na terenu širom TK. Proteklih dana na području općine Tuzla kontrolirani su objekti koji distribuiraju hranu potrošačima, pekare, objekti brze hrane, aščinice, slastičarnice, restorani, ćevabdžinice i slično. U mnogim objektima pronađene su nepravilnosti, a odgovornima je za to izdat niz prekršajnih naloga.

- Prilikom kontrole na području općine Tuzla desetak pekara dobilo je zabranu rada zbog neposjedovanja potrebnih dokumenata za rad. Od toga su dvije zapečaćene jer nisu poštovale zabranu koja im je izrečena. Od četrdeset kontroliranih objekata čak 90 posto ne izdaje račun kupcima, a što je po Zakonu obaveza. To smo ustanovili na licu mjesta, a ispred sebe smo u kupovinu slali takozvane mamce, odnosno osobe koje su iz objekata sa kupljenom robom izašle bez izdatog računa. Izdati su prekršajni nalozi od po 1.500 KM za pravna, odnosno po 400 KM za fizička lica - kazao je Besim Duraković, direktor Uprave za inspekcijske poslove TK.

Tuzlanski inspektori nakon sumiranja rezultata akcije provedene u objektima gdje se distribuira hrana, naredne sedmice nastavljaju sa radom širom TK.

(A.Mu. - Avaz)