TUZLARIJE - BILTEN TK

03.09.2015.
Podrška domaćim proizvođačima u Živinicama i Kalesiji
Tuzlarije


Kampanja „Prepoznaj svoje - budi ponosan - Made in BiH“ prezentirana je jučer u općinama Živinice i Kalesija. Delegacija Vlade ovim povodom susrela se sa općinskim načelnicima Asimom Aljićem i Nedžadom Džafićem i njihovim saradnicima, te poduzetnicima sa područja ovih općina.

Na sastanku su također prezentovane i druge tekuće aktivnosti Vlade usmjerene na osnaživanje lokalne privrede sa ciljem promjene svijesti potrošača o bitnosti kupovine domaćih proizvoda i unaprijeđenja poduzetnčkog ambijenta na području Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


„Projekat ima za cilj da promoviše domaću proizvodnju. Svi znamo da kupovina domaćih proizvoda, znači nova upošljavanja, više novca u budžetima za obrazovanje, kulturu i sport. Mislim da smo izabrali pravi trenutak imajući u vidu šta nam se dešava u okruženju. Jeadn od razloga za to je slučaj sa Hrvatskom i zabranom izvoza mlijeka u EU, a drugi je ekonomski patriotizam koji se probudio nakon Dite. Uporedo vidimo i šta znači sportski patriotizam koji je također probudio jednu novu dozu patriotizma u cijeloj BiH.“, rekao je premijer Bego Gutić.   

Tuzlarije


„Ova kampanja zaslužuje pažnju na području cijelog Tuzlanskog kantona. Kao lokalna zajednica ćemo podržati ovakvu aktivnost. Već smo stvorili određene pretpostavke kroz formiranje udruženja privrednika na području naše općine i nadam se da će se biti aktivni učesnici“, rekao je načelnik Asim Aljić.

Pozitivne reakcije o provedbi kampanje o kupovini domaćih proizvoda imali su i kalesijski privrednici, a posebno Ivica Jožef vršilac dužnosti direktora Farme „Spreča“ u Vukovijama, koji je istakao da domaće firme imaju kvalitet i ispunjavaju sve uslove kao i proizvodi koji dolaze sa evropskih tržišta. Dodao je da kvalitetni domaći proizvodi postaju potencijalna prijatnja konkurentima iz EU, navodeći primjer zabrane izvoza mlijeka iz BiH u zemlje EU.

Tuzlarije


Podršku ovoj kampanji pružio je i načelnik općine Kalesija Nedžad Džafić koji je kazao da će sa svoje strane učiniti sve kako bi ukazao na značaj kupovine domaćih proizvoda.

Do kraja naredne sedmice kampanja „Prepoznaj svoje - Budi ponosan - Made in BiH“, će biti predstavljena u svim općinama na području našeg kantona.