TUZLARIJE - BILTEN TK

10.09.2015.
Toplifikacija - projekat stoljeća za Općinu Živinice
Tuzlarije


Pred velikim brojem lokalnih aktivista, predstavnika Vlade TK, na čelu sa premijerom Begom Gutićem, te općinskim zvaničnicima, danas je svečano potpisan ugovor o realizaciji projekta toplifikacije Živinica (sekundarni dio 1.faza instaliranje glavnih krakova vrelovoda u gradu Živinice).

“Uz veliko razumjevanje i angažman viših organa vlasti uspjeli smo krenuti u realizaciju projekta toplifikacije Živinica”, rekla je predsjedavajuća Općinskog vijeća Živinice Samra Omić.

Prisutnima se obratio opčinski načelnik Asim Aljić, i tom prilikom podsjetio da je još početkom 2002. godine potpisan Protokol o namjerama i privremenom regulisanju međusobnih odnosa u izgradnji toplovoda i korištenju toplifikacionih kapaciteta u TE “Tuzla”, između Općine Lukavac, Općine Živinice i JP Elektroprivreda.

“Na osnovu tog Protokola, predloženo je optimalno tehničko-ekonomsko rješenje, da kapacitet magistralnog vrelovoda bude 45 MWh, što je opcija koja zadovoljava potrebe Živinica za narednih 20-25 godina, dok je maksimalni predviđeni, odnosno projektirani kapacitet iz TE Tuzla za Živinice 70 MWh“ dodao je Aljić.

Tuzlarije


Programom raspodjele kapitalnih sredstava drugim nivoima vlasti Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK Tuzla za 2013. godinu, Općini Živinice dodijeljena su namjenska sredstva u iznosu od 1.512.000, 00 KM uz 1.420.000, 00 KM na ime osnovice i kamata potraživanja od JP “Elektroprivreda BiH”.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice u Vladi TK Hasan Fehratović je rekao da je projekta toplifikacije Živinica ustvari projekat stoljeća i mnogo će značiti za ovaj kraj. “Priča o toplifikaciji odavno je pokrenuta, a današnjim činom potpisivanja ugovora stekli su se uslovi za konačnu realizaciju projekta. Da ovo ne bi bio čin samo za fotografisanje, sredstva postoje i ja želim uspjeh u ostvarenju živiničkog sna, koji je ustvari projekat stoljeća za Živinice. Podsjećam da u gradu ima veliki broj kotlana i da će Živinice postati čista i zdrava sredina za život ljudi” riječi su Fehratovića.

Tuzlarije


Premijer Bego Gutić se osvrnuo na dug period od ideje do realizacije projekta i da su se sada stekli svi uslovi za konačan uspjeh toplifikacije grada.

„Čestitam načelniku Aljiću i svim građanima Živinica na ovom značajnom projektu i sigurno je da neće proći još 23 godina do realizacije projekta. Vlada TK će u okviru svojih mogušćnosti pomoći realizaciju ove važne ideje, koja je od značaja za cio naš Kanton” podcrtao je premijer Gutić.

Nakon potpisivanja ugovora o realizaciji projekta, koji su potpisali općinski načelnik Asim Aljić i direktorica firme izvođača radova Termovent Nedžada Radić, obavljen je i svečani čin početka radova. Finasijer ovog dijela toplifikacije Živinica u vrijednosti od 1, 5 milion KM je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK