TUZLARIJE - BILTEN TK

09.09.2015.
Kad neće Federacija hoće Kanton:
Vlada predložila regulisanje oblasti turizma u Kantonu
Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Zakona o turističkim zajednicama. Zakon uređuje osnivanje, organizaciju i rad turističkih zajednica, način njihovog finansiranja i poslovanja, kao i kriterije za kategorisanje turističkih mjesta.

U Federaciji Bosne i Hercegovine je u primjeni bio Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH za koji je Presudom Ustavnog suda FBiH 2014. godine utvrđeno da nije saglasan Ustavu Federacije.Ustavni sud je kao prelaznu mjeru dao mogućnost Parlamentu FBiH da u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja presude u „Službenim novinama FBiH“ zakonom uredi materiju koja je regulisana osporenim Zakonom.

S obzirom da je protekao rok koji je propisao Ustavni sud, a da nije ništa učinjeno po pitanju regulisanja ove oblasti djelovanje i finansiranje turističke zajednice nije propisano ni jednim zakonskim aktom, Vlada Tuzlanskog kantona predložila je donošenje Zakona o turističkim zajednicama za područje TK kojim bi se prevazišla ova pravna praznina i kojim bi na cjelovit način bila uređena oblast organizovanja i djelovanja sistema turističkih zajednica.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK