TUZLARIJE - BILTEN TK

14.09.2015.
Otvoreno pismo premijera TK Gutića potpredsjedniku Federacije BiH Milanu Dunoviću

Tuzlarije Povodom Vašeg nedavnog boravka u Tuzli i Tuzlanskom kantonu u svoje i u ime Vlade Tuzlanskog kantona želim Vam se zahvaliti na brizi i suosjećanju koje ste iskazali u vezi sa poteškoćama s kojim se susreću privredna društva na području Tuzlanskog kantona.

Ipak poštovani potpredsjedniče, ne mogu, a da ne izrazim svoje nezadovoljstvo što tokom svog boravka, kao šef izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, pa tako indirektno i naš, niste našli za shodno da razgovarate sa službenim predstavnicima Kantona ili Grada u koji ste došli, što je službeni protokolarni ali i narodni običaj. Ovo je posebno indikativno obzirom da se radi o Vašoj službenoj posjeti Tuzlanskom kantonu.

Također, cijenim vašu apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH za ocjenu ustavnosti postojećeg Zakona o stečaju. S tim u vezi Vam se želim zahvaliti što ste time indirektno podržali ranije upućenu inicijativu za izmjenu Zakona o stečaju FBiH koju je Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila na sjednici od 24.03.2015. godine i sutradan uputila Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i poslanicima u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine sa područja Tuzlanskog kantona.

Dopustite mi da Vas kao premijer Tuzlanskog kantona pozovem da nam svojim autoritetom potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine pomognete i u realizaciji drugih inicijativa za izmjene federalnih zakonskih propisa koji direktno otežavaju i usložnjavaju socio – ekonomsku situaciju na području Tuzlanskog i drugih kantona. Prije svega radi se o inicijativama za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je nepovoljan i diskriminirajući za većinu kantona u Federaciji BiH, a posebno za Tuzlanski kanton, te Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji BiH (posljednji puta inicijativa Vladi i premijeru FBiH podnesena 03.07.2015.godine).

Adekvatnim izmjenama ovih postojećih zakonskih rješenja, na sistemski bi se način riješio veliki broj problema s kojima se susreće i koji svakodnevno opterećuju Tuzlanski kanton.

Obzirom da ste svojim dolaskom i podrškom koju ste pružili radnicima i uposlenicima preduzeća koja se susreću sa problemima u poslovanju pokazali prijeteljski i odgovoran odnos prema stanju u Tuzlanskom kantonu, ne sumnjam da ćemo u realizaciji podnesenih inicijativa imati vašu bezrezervu podršku.

S poštovanjem,

PREMIJER
Bego Gutić