TUZLARIJE - BILTEN TK

14.09.2015.
Vlada TK: Neupitna podrška Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji

Poteškoće u poslovanju i radu Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji, te rješavanje problema koji su onemogućavali dalji ukop tijela bile su teme današnjeg satsanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predstavnicima Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik.

Tuzlarije


Kako je rečeno, Memorijalni centar u Gornjoj Kalesiji se susreće sa nizom problema prije svega kada je u pitanju tekuće održavanje. „Pristupni putevi, oštećeni nišani, održavanje hortikulture, posebno tokom sušnog perioda, problemi su s kojim se svakodnevno susrećemo“ istakli su predstavnici Udruženja, dodajući da je u Centru do sada ukopano 747 žrtava, a osim Zvorničana tu su ukopana i tijela žrtava iz Bratunca, Srebrenice, Šekovića, Osmaka i Kalesije.

Pomoć i podrška Vlade Tuzlanskog kantona tekućem održavanju i radu Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji je neupitna, posebno ako se uzme u obzir dosadašnji odgovoran odnos prema dodijeljenim sredstvima, istakli su predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona. „Obzirom na hitnost rješavanja problematike u Memorijalnom centru kantonalna vlada će iznaći načina da hitno interveniše i omogući rad Centra“ rekao je premijer Gutić i predstavnike Udruženja upoznao sa programima Vlade Tuzlanskog kantona, na koje bi Udruženje moglo naredne godine aplicirati sa svojim projektima i time obezbijediti određena sredstva neophodna za svoje djelovanje.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK