TUZLARIJE - BILTEN TK

14.09.2015.
Održana redovna sjednica Vlade TK
Više od 3 miliona KM za poljoprivredne poticaje


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2015. godini kojim se određuje visina sredstava za pojedine modele novčanih podrški, kriteriji za ostvarivanje prava na novčanu podršku i plan raspodjele sredstava po oblastima i vrstama novčanih podrški.

Tuzlarije


Za realizaciju ovog Programa, Budžetom Tuzlanskog kantona za 2015. godinu planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 3.071.300 KM. Sredstva su raspoređena na četiri modela a to su biljna i animalna proizvodnja, model kapitalnih ulaganja i ostale vrste podrški. Imajući u vidu odredbe Federalnog zakona, a kako ne bi došlo do dupliciranja podrške po proizvodnjama u oblasti biljne proizvodnje, Programom su planirana sredstva za proizvodnju kukuruza i to za površinu od 1-1, 9 ha, s obzirom na to da je kukuruz strateška kultura za pripremu stočne hrane.
Također je planirana novčana podrška za proizvodnju kornišona za industrijsku preradu čija proizvodnja ima dugu tradiciju na području Tuzlanskog kantona, te se sve veći broj poljoprivrednih proizvođača bavi proizvodnjom kornišona. Programom je planirana novčana podrška za proizvodnju merkantilnog krompira, proizvodnju povrća, odnosno jagode u zaštićenom prostoru, proizvodnja voća, otkup voća za preradu na području Kantona, te otkup voća za dalju prodaju i izvoz.
Također su planirane novčane podrške za proizvodnju gljiva, proizvodnju komposta, podizanje nasada jagodičastog voća, presadnice povrća i ljekovitog bilja. U oblasti animalne proizvodnje Programom je planirana novčana podrška za muzne krave u liniji otkupa mlijeka kao i podrška za vještačko osjemenjavanje plotkinja. Proizvodnja pilećeg mesa i konzumnih jaja su poljoprivredne djelatnosti od velikog značaja za TK pa je Programom planirana novčana podrška za poljoprivredne proizvođače koji utove najamnje 3000 pilića u turnusu, odnosno koji imaju najmanje 3000 koka nosilja u proizvodnji. Budući da je Federalnim programom planirana novčana podrška za uzgoj pčelinjih zajednica za minimalno 20 košnica Programom je planirana novčana podrška za poljoprivredne proizvođače koji imaju 15-19 društava za proizvodnju meda.

Planirana je novčana podrška i za regresiranje kamata na kredite namijenjene za otkup poljoprivrednih proizvoda, kao i podrška organizatorima proizvodnje za pravna lica koja organizuju člansku i kooperativnu proizvodnju i otkup kornišona. Programom podrški planirana su i sredstva za nabavku nove mehanizacije i opreme u animalnoj i biljnoj proizvodnji, u cilju podizanja nivoa tehničko tehnološke opremljenosti poljoprivrednih gazdinstava i u oblasti prehrambene industrije, te izgradnju sistema za navodnjavanje. U okviru ovog modela planirano je i regresiranje kamata na kredite za kapitalna ulaganja u poljoprivredi i ruralnom razvoju i preradi poljoprivrednih proizvoda, kako bi se korisnici dodatno stimulisali za investiciona ulaganja.
Imajući u vidu da je Federalnim Programom za 2015. godinu u okviru modela ostalih vrsta podrške planirano sufinansiranje troškova penzionog i zdravstvenog osiguranja za registrovane poljoprivredne obrte, ovim programom nisu planirana sredstva za realizaciju novčane podrške po Modelu ruralnog razvoja. Kada je u pitanju model ostalih vrsta podrški planirana su sredstva za sufinansiranje realizacije projekata od značaja za Kanton.

Priredio(la): Odjeljene za informisanje Vlade TK