TUZLARIJE - BILTEN TK

10.11.2008.
Ostale Odluke Vlade TK donesene na 65. redovnoj sjednici

Vlada Tuzlanskog kantona na redovnoj 65. sjednici održanoj u petak (07.11.)razmatrala je Informaciju Ministarstva finansija o načinu regulisanja prava i obaveza po osnovu potpisanog Podsporazuma o kreditu za finansiranje rekonstrukcije JZU UKC Tuzla odnosno za projekat „Plava bolnica“.

Ministarstvo finansija je u oktobru ove godine zatražilo od Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, JZU UKC Tuzla i Ministarstva zdravstva mišljenje u pogledu načina regulisanja međusobnih prava i obaveza po osnovu potpisanog Podsporazuma u odnosu na dospjeća kamate i glavnice za 2009. godinu u ukupnom iznosu od 4 569 419, 20 miliona KM.

Kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja odgovorio je da u skladu sa važećim zakonskim propisima nije nadležan za servisiranje obaveza po kreditnim zaduženjima zdravstvenih ustanova, a JZU UKC Tuzla ističu da zbog teških uslova poslovanja i iskazanog gubitka u prošloj godini nisu u mogućnosti planirati sredstva za povrat duga u 2009. godini.

Ministar Sead Bećirović je upoznao Vladu sa amortizacionim planom za narednu godinu.
Vlada Tuzlanskog kantona je zaključila da će se sredstva za ove obaveze u 2009. godini pokušati planirati u Budžetu Tuzlanskog kantona.
Iako su ova sredstva planirana u Nacrtu Budžeta za 2009. godinu zaključeno je da će konačno rješenje odnosno donošenje potrebnih odluka biti moguće tek nakon što se Skupština Tuzlanskog kantona izjasni o Nacrtu budžeta Kantona za narednu godinu i nakon što se provede javna rasprava o Nacrtu.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta za formiranje još jednog odjeljenja učenika četvrtog razreda za stručno zvanje „poslovni tehničar“ i izmjenu Plana upisa učenika u Javnoj ustanovi Mješovita srednja ekonomsko-hemijska škola u Lukavcu.
Zahtjev za formiranje ovog odjeljenja uputilo je 18 učenika stručne škole koji su završili trogodišnju stručnu školu za zvanje „poslovni sekretar“ kako bi im se omogućilo da završe i četvrti razred i na taj način steknu zvanje „poslovni tehničar“.
Riječ je o dva usmjerenja kod kojih nije potrebno polagati razliku predmeta.

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjenama Programa korištenja sredstava za dodjelu stipendija učenicima i studentima iz kategorije branitelja i članova njihovih porodica. S obzirom na činjenicu da postoji značajno veći broj odličnih učenika sa prosjekom 5, 00 koji se na spisak kandidata uvrštavaju bez utvrđivanja bodova po kriterijima predloženo je da se visina stipendije od 100, 00 KM mjesečno smanji na 70, 00 KM za učenike, a sa 150, 00 na 140, 00 za studente.
Na taj način svi učenici i studenti, njih oko 1 000, koji ispunjavaju uslove za dodjelu stipendija bit će obuhvaćeni ovim Programom.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta za pokretanje postupka popune upražnjene pozicije državnog službenika u Pedagoškom zavodu. Riječ je o poziciji „Stručni savjetnik za praćenje kvaliteta, standarde i normative u obrazovanju“.

Vlada Tuzlanskgo kantona dala je i saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta na Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o unutrašnjoj organizaciji ovog Ministarstva.
Izmjenama i dopunama je predviđeno da su između ostalih uslovi za poziciju stručnog savjetnika za praćenje kvaliteta, standarde i normative u obrazovanju u Pedagoškom zavodu završen fakulteta društvenih nauka i tri godine radnog iskustva u struci, od čega najmanje dvije godine u ustanovama ili institucijama obrazovanja.

Vlada Tuzlanskog kantona je iz Tekuće rezerve odobrila 10 000, 00 KM za sufinansiranje sanancije i popravke srušenih i devastiranih spomen-obilježja iz narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godina na području Tuzlanskog kantona. Sredstva će za navedene namjene utrošiti Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona.

Na prijedlog Ministarstva finansija Vlada Tuzlanskog kantona danas je iz Tekuće rezerve odobrila 111 460, 37 KM namijenjenih za isplatu sredstava po pristiglim sudskim izvršenjima na teret Budžeta Tuzlanskog kantona.
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je dvije odluke o usmjeravanju neplaniranih grantova u Budžet Tuzlanskog kantona za 2008. godinu.
Riječ je o 3 000, 00 KM namijenjenih za nabavku školske lektire u JU OŠ „Tojšići“ Kalesija i 3 000, 00 KM namijenjenih na nabavku školske lektire u JU OŠ „Stupari“ Kladanj koje je ovim školama dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela zaključak kojim je data saglasnost Uredu za internu reviziju da, pored redovnih aktivnosti koje Ured provodi u skladu sa Programom rada, u saradnji sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva izvrši uvid i nadzor korištenja i namjenskog utroška sredstava odobrenih DD „Aida“ Tuzla iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu.

U okviru kadrovskih pitanja na prijedlog Kadrovske komisije Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela šest odluka:
- dr. Mirsad Kikanović predložen je za člana Nadzornog odbora Kantonalne agencije za privatizaciju
- data je saglasnost za imenovanje Zekerijaha Saletovića za direktora Elektromontaže, d.o.o. preduzeće za inženjering Tuzla
- data je saglasnost na imenovanje Faruka Isovića za direktora JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona
- data je saglasnost za imenovanje Vesne Isabegović za direktoricu JU Muzej istočne Bosne Tuzla
- utvrđen je prijedlog liste kandidata za Nadzorni odbor u DD Rudnik soli Tušanj Tuzla:
1. Ramiz Vilić
2. Dinka Pašić
3. Muzafer Brigić
4. Zijad Avdić
- za člana Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO/MIO Mostar predložen je Asim Aljić.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.