TUZLARIJE - BILTEN TK

09.11.2008.
Utvrđen prijedlog Zakona o vodama


Vlada Tuzlanskog kantona na redovnoj sjednici održanoj u petak (07.11.) utvrdila je Prijedlog Zakona o vodama.
Ovim Zakonom uređuje se način upravljanja vodama na području Tuzlanskog kantona, zaštita i korištenje voda, zaštita od štetnog djelovanja voda i uređenje vodotoka i drugih voda.

Zakonom se također uređuju pitanja organizacije i načina obavljanja poslova koji su federalnim Zakonom stavljeni u nadležnost kantona, vodno dobro i javno vodno dobro, vodni objekti, ovlaštenja i dužnosti kantonalnih i općinskih organa uprave, pravnih i fizičkih lica nadležnih za pojedina pitanja iz ove oblasti.

Za slučajeve kršenja odredbi ovog zakona predviđene su kazne od 3 000 do 15 000 KM za pravna lica, a od 600 KM do 3 000 KM za odgovornu osobu u pravnom licu.
Novčanom kaznom do 1 500 KM do 7 500 KM predviđena je kazna za pravno lice ako ne vodi evidenciju o količinama zahvaćene vode i o tome ne dostavlja podatke nadležnoj agenciji, a za odgovorno fizičko lice kazna od 400 KM do 2 000 KM.

Inače javna rasprava o Nacrtu kantonalnog Zakona o vodama trajala je četiri mjeseca.
Iako je resorno Ministarstvo Nacrt dostavilo svim općinskim vijećima, ministarstvima, JP Spreča DD Tuzla, JP Šume kantona DD Kladanj, Ekološkom savezu Tuzlanskog kantona, Zavodu za javno zdravstvo i Centru za ekologiju i energiju Tuzla primjedbi na Nacrt zakona nije bilo.

Priredio(la): S.M.