TUZLARIJE - BILTEN TK

30.09.2015.
Utvrđen prijedlog Zakona o javnim priznanjima TK
Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas prijedlog Zakona o javnim priznanjima Tuzlanskog kantona. Obzirom da trenutno na području našeg kantona ne postoji pravni akt koji regulira ovu oblast, Zakonom će se na sistemski i jednoobrazan način riješiti ova tematika.

Ovim zakonom ustanovljavaju se javna priznanja Tuzlanskog kantona, propisuju uslovi i postupak dodjele, izgled i sadržaj priznanja.

Javna priznanja mogu se dodijeliti pravnim ili fizičkim licima ili drugim subjektima, za uspjeh u radu i djelovanju kojima se značajno doprinosi razvoju i afirmaciji interesa Kantona kao cjeline ili njegovih pojedinih dijelova. Mogu se dodjeljivati i stranim državljanima, prijateljskim gradovima, međunarodnim organizacijama i organizacijama drugih država, a ne mogu se dodijeliti osobama koje su svojim radom i djelovanjem za vrijeme ili nakon završetka odbrambeno-oslobodilačkog rata djelovali protiv teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

Ovim zakonom kao najviše priznanje ustanovljena je „Povelja Tuzlanskog kantona“, a slijede još i „Počasni građanin Tuzlanskog kantona“, „Plaketa Tuzlanskog kantona“ i „Zahvalnica“.

Zakonom su predviđeni i uslovi i postupak za oduzimanje, odnosno opoziv dodijeljenih javnih priznanja.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK