TUZLARIJE - BILTEN TK

30.09.2015.
Međunarodni aerodrom ˝Tuzla˝
Avgust 33.007, za osam mjeseci 163.133 putnika
Tuzlarije


Na sastanku sa premijerom Gutićem u maju mjesecu ove godine predstavnici Međunarodnog aerodroma Tuzla su u povodu otvaranja Wizzairove baze izrazili očekivanje da bi usluge Aerodroma u Tuzli ove godine moglo koristiti oko 200.000 putnika. Podaci o broju putnika za proteklih osam mjeseci govore da će njihova procjena biti daleko nadmašena, da je moguće da se stigne i do granice snova od 250.000 putnika.

Prema zvaničnim statističkim podacima u avgustu je kroz tuzlanski aerodrom prošlo 33.007 putnika i prevezeno 97 tona tereta što nije puno manje u odnosu na julski rekord kada je prevezeno 33.666 putnika i 122 tone tereta.

Tuzlarije


Imajući u vidu da je za osam mjeseci prevezeno 163 hiljade putnika, uz mjesečni prosjek od 20 hiljada putnika, sasvim su realna očekivanja da će u preostala četiri mjeseca biti prevezeno preko 80 hiljada putnika. Ako se tome doda da će broj mjesečnih letova biti veći u odnosu na prvih 6 mjeseci jer su od jula dodane nove destinacije, neće biti iznenađenje ako u preostala četiri mjeseca do kraja godine bude prevezeno i više od 100 hiljada putnika.

I Aerodrom i Wizz air odrađuju odličan posao. Posebne pohvale zaslužuje Aerodrom pa se moramo nadati da će uspješno izvršiti i preuzetu obavezu po ugovoru sa Wizz airom o izgradnju prilaznih svjetala pisti aerodroma koja su važna za sigurno slijetanja aviona noću ili po danu ako su loši vremenski uvjeti (magla).

A.M.