TUZLARIJE - BILTEN TK

16.12.2015.
Vlada TK
Sredstva za prevenciju ovisnosti o drogama


Vlada TK donijela je Odluku kojom daje saglasnost na Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o raspodjeli sredstava za subvenciju troškova prevencije ovisnosti o drogama za 2015. godinu. Odlukom je utvrđena raspodjela sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2015. godinu sa potrošačke jedinice - subvencija troškova prevencije ovisnosti o drogama u iznosu od 7.000, 00 KM.

Tuzlarije


Sredstva u visini od 1.750, 00 KM raspoređuju za podršku realizacije programa i projekata Crvenom križu/krstu Grada Tuzla za projekat Mladi humanisti u borbi protiv ovisnosti. Ekološkom savezu „Eko zeleni“ TK-a dodijeljen je iznos od 1.400, 00 KM, Udruženju HO «Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS 2.800, 00 KM dok je Crvenom križu općine Živinice namijenjeno 1.050, 00 KM.

Vlada je donijela Odluku kojom daje saglasnost na Odluku o raspodjeli sredstava za materijalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe za 2015. godinu. Odlukom je utvrđena raspodjela sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2015. godinu sa budžetske pozicije - materijalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe u ukupnom iznosu od 392.000, 00 KM.

Riječ je o projektima čiji su ciljevi bili usmjereni u pet pravaca. Prvi je cilj prevencija siromaštva i podrška materijalno neobezbijeđenim pojedincima i porodicama putem organizirane ishrane, paketa pomoći i drugih vrsta usluga i podrške za koju je predviđen iznos od 315.000, 00 KM. Drugi cilj je podrška djeci i mladima sa višestrukim i najtežim oblicima invaliditeta kroz provođenje procesa habilitacije i rehabilitacije, usluga boravka i drugih vaninstitucionalnih usluga podrške i usluga ranog rasta i razvoja i za to je predviđen iznos od 28.000, 00 KM. Za osnaživanje osoba sa invaliditetom, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje i druge oblike usluga i podrške ovih osoba i njihovih porodica koje preveniraju institucionalni smještaj osoba sa invaliditetom namijenjeno je 14.000, 00 KM.

Iznos od 21.000, 00 KM bit će usmjeren ka projektima čiji je cilj
podrška pojedincima i porodicama koja zbog posebnih okolnosti trebaju podršku (poremećeni porodični odnosi, problemi u vaspitanju djece i u odnosima roditelja i djece, problemi rizičnih ponašanja djece i omladine, nasilja u porodici i u drugim kriznim situacijama) putem savjetovanja, usluga sigurne kuće, specifičnih tretmana i drugih vaninstitucionalnih oblika zaštite koji jačaju instituciju porodice, dok će za poboljšanje kvaliteta življenja starijih lica putem vaninstitucionalnih usluga i drugih oblika podrške biti izdvojeno 14.000, 00 KM.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK