TUZLARIJE - BILTEN TK

16.12.2015.
Konferencija u Tuzli:
Obrazovanje po mjeri djeteta

Trogodišnji projekt „Obrazovanje po mjeri djeteta“ rezultirao je velikim napretkom na polju obrazovanja u Tuzlanskom kantonu. Postignute su dugoročne promjene koje će se odraziti na dobrobit djece i cjelokupne društvene zajednice.

Tim povodom, u Tuzli će u srijedu 16. decembra biti održana završna konferencija čiji su domaćini Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Pedagoški zavod TK-a i organizacija Save the Children.

Tuzlarije


Konferencija pod nazivom „Obrazovanje po mjeri djeteta u TK – BiH na putu ka EU“ ima za cilj prikazati postignuća trogodišnjeg projekta, koji je nastojao osigurati jednake uvjete u pristupu sve djece kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju koje promovira uključenost, jednakost i kvalitet, uvažava različitosti i promovira međukulturalnu toleranciju.

U skladu s tim, svih 85 škola na području Tuzlanskog kantona u svoj je rad uključilo primjenu metodologije indeksa inkluzivnosti, te je svaka od škola razvila vlastiti projekt koji pomaže većoj i kvalitetnijoj uključenosti sve djece i šire zajednice u obrazovni proces. „Vodeći se jednim od osnovnih principa u našem djelovanju – partnerstvom, zajednički smo radili na stvaranju inkluzivnih škola u kojima se svako dijete osjeća dobrodošlo, gdje se uklanjaju prepreke u učenju kroz aktivnu suradnju roditelja i zajednica s nastavnicima i upravom“, ističe Andrea Žeravčić, direktorica organizacije Save the Children.

Posebno se ističe ostvarenje stopostotnog obuhvata djece ovog kantona obaveznim Predškolskim odgojem i obrazovanjem, što je vrijedno pažnje, s obzirom na to da je prosjek u Bosni i Hercegovini od 6 do 12 posto. Treba istaknuti da priliku da pohađaju obavezan vid predškolskog programa sada imaju i djeca iz udaljenih ruralnih područja, kao i mališani iz socijalno isključenih grupa.

„Posebno smo ponosni na to da su gotovo sva djeca u Tuzlanskom kantonu ove godine krenula u osnovnu školu spremnija zahvaljujući tome što su imala priliku pohađati obavezan vid predškolskog odgoja i obrazovanja. Zadovoljstvo nam je što je ovaj projekt uspješno ujedinio sve ključne institucije i lokalne zajednice u nastojanju da dobrobit djece bude postavljena visoko na agendi obrazovnih i društvenih zbivanja“, dodaje Žeravčić.

U komponenti projekta "Osnovno pravo na obrazovanje", na osnovu uspostavljenog sistema upućivanja (referalnog sistema) Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a, stvoreni su uvjeti za pohađanje osnovne škole djeci koja su bila van sistema obrazovanja, te  je tako omogućeno da 88 učenika/ica pohađa nastavu u osnovnom obrazovanju prema skraćenom nastavnom planu i programu.

U realizaciji aktivnosti, uz aktivno učešće Pedagoškog zavoda TK-a i osnovnih škola, sudjelovalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a, te predstavnici lokalnih zajednica s područja svih dvanaest općina kantona i grada Tuzle uz stručnu i finansijsku podršku organizacije Save the Children.

Prisutnima će se obratiti:
Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona
Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a
Andrea Žeravčić, direktorica, Save the Children
mr. sc. Edis Dervišagić, načelnik Općine Gradačac
Ibrahim Rizvić, Predstavnik predškolskih ustanova
Almir Hadžić, Predstavnik direktora osnovnih škola
Nikola Čiča, direktor, Pedagoški zavod TK-a
Darko Kobetić, konsultant - Predstavljanje "Strategije Pedagoškog zavoda TK 2016-2020".

Konferencija će se održati u Plavoj sali, u zgradi Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, u srijedu 16. decembra 2015. s početkom u 11:00 sati.