TUZLARIJE - BILTEN TK

15.12.2015.
Međuregionalnom saradnjom do sredstava iz evropskih fondova
Tuzlarije


Međuregionalna saradnja i pristup međunarodnim fondovima za finansiranje infrastrukturnih projekata na području našeg kantona bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa delegacijom iz grada i pokrajine Pečuh u Mađarskoj.

Kako su gosti istakli, Mađarska i njen južni dio kroz historiju su vezani za ovaj kraj, a danas kada se ovaj region približava evropskim integracijama, poseban interes imaju za međuregionalnu saradnju grada i pokrajine Pečuh, sa cijelim regionom, u što spada i Tuzlanski kanton.

Rečeno je da grad Pečuh i Evropska grupa za teritorijalnu saradnju (EGTC) imaju pristup značajnim sredstvima iz fondova za regionalne razvojne infrastrukturne projekate, te istaknut interes da Vlada Tuzlanskog kantona ovim putem kandiduje neke od projekata za koje bi ovi fondovi mogli biti jedan od izvora finansiranja.

Premijer Gutić je goste upoznao sa prioritetnim infrastrukturnim projektima u našem kantonu, prije svega sa neophodnim uređenjem korita rijeke Spreče, te pitanjem uređenja hidroakumulacije „Modrac“.

„Aktuelan je i međuopćinski projekat izgradnje eko – deponije koji provode Živinice, Banovići i Kladanj, a koji bi u drugoj fazi trebao da rezultira izgradnjom postrojenja za preradu otpada. Također, Tuzlanski kanton veliki interes ima za izgradnju autoputa Tuzla-Orašje“ rekao je premijer Gutić, ističući da Vlada ima nekoliko već urađenih glavnih projekata za infrastrukturne objekte, nekoliko njih je u završnoj fazi, dok je jedan broj projekata još uvijek u formi ideje.

Dogovoreno je da u narendom periodu EGTC pripremi i ponudi Vladi TK određene pravce za izradu ili aplikaciju projekata koji bi u narednoj godini mogli biti podržani iz evropskih i mađarskih fondova, a sve kako bi se u narednom periodu moglo govoriti o konkretnoj realizaciji.

Mađarsku delegaciju danas su činili Eva Mikeš, direktorica Pannon EGTC, Karoj Borbaš, izvršni direktor Biokom, advokati Akoš Turi i Attila Turi, spoljni saradnik Mikloš Đurčik i saradnik i prevodilac Gabriela Nađ.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK