TUZLARIJE - BILTEN TK

15.12.2015.
Konkretni koraci prema boljem vodosnabdijavanju Gradačca
Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona spremna je preuzeti obavezu da, za potrebe finansiranja projekta vodosnabdijevanja u općini Gradačac, u narednim godinama svake godine ovoj općini planira i odobri po pola miliona KM. Ovo bi u najkraćem bio zaključak današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa načelnikom Općine Gradačac Edisom Dervišagićem i njegovim saradnicima.

Naime, za realizaciju projekta izgradnje vodovoda i vodovodne mreže u Gradačcu, čijom bi se realizacijom na javnu vodovodnu mrežu priključilo novih 3.500 domaćinstava, već duže vrijeme se traži najpovoljnije rješenje za zaokruživanje finansijske konstrukcije. Implementacijom ovog projekta riješilo bi se oko 90% problema vodosnabdijevanja u ovoj općini.

Riječ je o projektu iza kojeg kombinacijom kreditnih i grant sredstava stoji Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Premijer Gutić i ministar finansija Jakub Suljkanović su predstavnike Općine upoznali sa trenutnom finansijskom situacijom u Budžetu, kao i činjenicom da Tuzlanski kanton nema mogućnost daljeg zaduživanja. Ipak obzirm da podržava realizaciju ovog projekta, Vlada Tuzlansko gkantona je spremna kroz rezervaciju namjenskih sredstava iz vodnih naknada omogućiti da Općina Gradačac može vraćati buduće rate kreditnog zaduženja.

Potvrdivši da opravdanost projekta nije pod znakom pitanja, premijer Gutić je podržao izgradnju vodovoda koji će doprinijeti zaštiti okoline i poboljšati kvalitet komunalnih usluga u općini Gradačac.
Također podcrtano je da je samo ove godine Općina Gradačac iz Budžeta Tuzlanskog kantona sa pozicija Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dobila sredstva u ukupnom inosu preko 600.000 KM.

Načelnih Dervišagić i saradnici su se Vladi Kantona i premijeru Gutiću zahvalili na dosadašnjoj podršci, kao i ponuđenom modelu koji bi mogao riješiti problem vodosnabdijevanja Gradačca.

Dogovoreno je da Općina u saradnji sa EBRD-om, a potom i Ministarstvma finansija i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK iznađe tehničko rješenje za realizaciju današnjeg dogovora.

Današnjem sastanku u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulah Zukić i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK