TUZLARIJE - BILTEN TK

15.12.2015.
1,6 miliona KM za ˝utopljavanje˝ objekta ˝Gradina˝
Uskoro će početi radovi na utopljavanju najstarijeg objekta „Gradina“ u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Tuzlarije


Rezultat je to danas potpisanog Sporazuma o razumijevanju, kojim se reguliraju međusobni odnosi Vlade Tuzlanskog kantona, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i JU UKC Tuzla, a s ciljem implementacije mjera enerijske efikasnosti u tuzlanskom kliničkom centru.

Realizacija ovog projekta vrijednog oko 1, 6 miliona KM rezultirat će značajnom uštedom u potrošnji energije u budućnosti, a pored toga, objekat „Gradina“, u kojem su smještene uglavnom hirurških grane Kliničkog centra, će dobiti potpuno novi i ljepši izgled.

U okviru projekta na objektu će biti zamjenjeno preko 600 vrata i prozora, urađen krov sa termoizolacijom i unapređen sistem regulacije unutrašnje temperature u objektu, te izvedena nova termoizolaciona fasada.

Radovi se finansiraju iz kreditnih sredstava za koji je Bosna i Hercegovina aplicirala kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj za troškove projekta "Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini".

„Ovim se okončava dugotrajna procedura i konkretizuje rekonstrukcija objekta. Međutim, ovo je tek naša prva faza. U narednom periodu nastojat ćemo da u skorijoj budućnosti putem projekata obezijedimo i sredstva za zamjenu svih rasvjetnih tijela u objektu, savremenom i energijski učinkovitijom LED rasvjetom, kao i da izvršimo zamjenu radijatora na kliničkom centru“ rekao je direktor UKC-a Nešad Hotić.

Realizacijom ovog projekta Vlada daje dodatnu podršku za stvaranje što boljih uslova za boravak pacijenata na našem kliničkom centru, ali i za rad medicinskog osoblja.

„Vlada je svjesna značaja, uloge i potencijala našeg kliničkog centra i s tim u vezi smo njegovom radu i osavremenjavanju do sada više puta i na različite načine davali podršku. Iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja smo za narednu godinu poseban akcenat dali boljem pozicioniranju UKC-a, realizaciji projekta Urgentnog centra, kao i planiranom upošljavanju mladih doktora medicine“ rekao je premijer Gutić. Današnji Sporazum potpisali su premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Nešad Hotić.

„Donedavna deklarativna podrška Vlade UKC-u postala je konkretna i današnja aktivnost je pokazatelj koliko se može kad se vizije poklope“ rekla je predsjednica Upravnog odbora UKC-a Tuzla Munevera Bećarević.

Rok izvođenja radova je 4 mjeseca od dana uvođenja izvođača radova u posao, a značajno je istaći i da će cjelokupan posao izvršiti kompanije sa područja našeg kantona.

Današnjem potpisivanju prisustvovali su i ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić i pomoćnik direktora UKC-a za pravne poslove Ervin Mujkić.