TUZLARIJE - BILTEN TK

08.11.2008.
Vlada TK
Prihvaćen prijedlog Projektnog zadatka za izradu Strategije zapošljavanja u TK za period 2009-2013. godina


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je prihvatila prijedlog Projektnog zadatka za izradu Strategije zapošljavanja na području Tuzlanskog kantona za period 2009-2013. godina. U ime Stručnog tima koji je radio ovaj Projektni zadatak Vladi Tuzlanskog kantona obratio se profesor Bahrija Umihanić.

Projektnim zadatkom istaknuto je da Strategija zapošljavanja Tuzlanskog kantona mora biti zasnovana na principima koordinacije sa ostalim politikama koje su vezane za zapošljavanje, odnosno sa postojećim i strateškim dokumentima koji su u pripremi. Neophodno je uvažiti i princip partnerstva u pripremi i provedbi sa aspekta Vlade Tuzlanskog kantona, poslovne zajednice, nevladinih organizacija i građana, princip kombinacije dugoročne vizije i specifičnih ciljeva razvoja sa razvojnim programima i prioritetima.

Naime, Strategija zapošljavanja treba da indentifikuje razvojne mogućnosti u planskom period od narednih 5 godina te da utvrdi specifične mjere, programe i projekte.

Projektnim zadatakom je utvrđeno da je neophodno definisati polugodišnje i godišnje revizije napretka implementacije strateškog plana i njegove modifikacije i prilagođavanja novonastalim uslovima te se fokusirati na smanjenje nejednakosti spolova kada je riječ o zapošljavanju.

Stručni tim koji je uradi Projektni zadatak ukazao je da prije početka provedbe predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona i izvođač trebaju identifikovati sve učesnike procesa izrade Strategije zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu u narednih pet godina, uloge svih partnera, a prema preporukama metodologije Evropske unije te identificirati prioritetne sektore intervencija.

Proces izrade strategije će obuhvatiti sljedeće faze:
1. Razumijevanje lokalnog tržišta rada
2. Izrada Strategije (sa 4 vjerovatna cilja: stvaranje novih radnih mjesta, povećanje mogućnosti, zapošljavanje građana sa područja Kantona, pomaganje ljudima da dođu do radnog mjesta i smanjenje nejednakosti)
3. Izrada Akcionog plana zapošljavanja i
4. Pokretanje pilot akcije.

Prema procjeni Stručnog tima nakon potpisivanja Ugovora sa najuspješnijim ponuđačem za izradu Strategije zapošljavanja Tuzlanskog kantona za period 2009-2013. godina za podnošenje finalne verzije Projekta bit će potrebno pet mjeseci.

Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala ovlaštenje za provođenje postupka javnih nabavki za izradu Strategije zapošljavanja na području Tuzlanskog kantona za period 2009-2013. godina.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.