TUZLARIJE - BILTEN TK

15.12.2015.
Zaštita djece
Odgajanje u porodičnim okvirima

TuzlarijeVlada TK usvojila je Informaciju o provođenju Akcionog plana za provedbu politike zaštite djece bez roditeljskog staranja i porodica pod rizikom od razdvajanja na području Tuzlanskog kantona. Konvencija o pravima djeteta nalaže državama potpisnicama, među kojima je i Bosna i Hercegovina, da djeci bez roditeljskog staranja obezbijede posebnu brigu i zaštitu.

Zbrinjavanje u ustanove treba ograničiti na slučajeve kada je takvo okruženje naročito prikladno, nužno i konstruktivno za dijete i kada je to u njegovom najboljem interesu.

Prema Smjernicama za alternativno zbrinjavanje djece, ustanove za zbrinjavanje djece trebaju biti male i organizovane na osnovu prava i potreba djeteta u okruženju, koje je što je moguće više slično porodici ili maloj grupi a dovoljan broj odgajatelja osigurava posvećivanje individualne pažnje i djetetu pruža priliku da ostvari adekvatnu vezu sa konkretnim odgajateljem. BiH je, vodeći se međunarodnim dokumentima, naučnim spoznajama i praktičnim iskustvima, na nivou entiteta usvojila dokumente koji stavljaju u fokus porodično zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja.

Na području Tuzlanskog kantona se određene vrste usluga za porodice pod rizikom od razdvajanja, kao što su sklonište za žrtve nasilja, porodično savjetovalište, savjetovalište za mlade, edukacija i prevencija, realizuju u saradnji sa nevladinim organizacijama. Nedostatak adekvatne zakonske formulacije u praksi rezultira kako nedostatkom evidencije o broju ovih korisnika i uslugama koje im se pružaju, tako i nepostojanjem podataka o budžetskim izdvajanjima. Zbog toga ova analiza ne sadrži procjenu broja korisnika niti budžetskih izdvajanja za ovu kategoriju, ali prepoznaje neophodnost njenog adekvatnog definisanja, posebno imajući u vidu činjenicu da je Akcioni Plan za implementaciju Politike u velikoj mjeri orjentisan upravo na podršku ovoj kategoriji.

Priredio(la): Odjeljene za informisanje Vlade TK