TUZLARIJE - BILTEN TK

15.12.2015.
Uvezivanje radnog staža radnicima FO „Aida“

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjeni iznosa utvrđenih Sporazumom o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih a neuplaćenih određenih javnih prihoda obveznika uplate Fabrike obuće „Aida“ d.d. Tuzla. Vlada Tuzlanskog kantona i Fabrika obuće „Aida“ dd Tuzla, potpisali su Sporazuma o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih a neuplaćenih određenih javnih prihoda obveznika uplate Fabrike obuće „Aida“ d.d. Tuzla na koji je Skupština svojom odlukom dala saglasnost.

Tuzlarije


Sporazumom je predviđeno da se iznosi obaveza mogu promijeniti usljed okolnosti na koje se nije moglo uticati (greške u obračunu, kašnjenje u postupku pokretanja stečajnog postupka, produžen rok za prijavu kod Službe za zapošljavanje). Također je utvrđeno da se nastale promjene utvrđuju posebnom odlukom Vlade kantona na prijedlog resornog ministarstva bez potpisivanja posebnog aneksa Sporazuma. S obzirom na to da je Sporazum potpisan prije pokretanja stečajnog postupka a da je članom 2. utvrđeno da će Sporazum početi sa realizacijom nakon što se u FO „Aida“ od strane nadležnog suda donese odluka o pokretanju stečajnog postupka i radnici budu prijavljeni na Službu za zapošljavanje, to je došlo do promjena u iznosu utvđenih obaveza, zbog čega je Ministarstvo predložilo donošenje ovog dokumenta.

Odobrena sredstva za zdravstveno osiguranje

- Vlada je također odobrila sredstava u iznosu od 106.210, 17 KM na ime uplate
doprinosa za zdravstveno osiguranje, a u cilju realizacije Sporazuma o preuzimanju obaveze plaćanja obračunatih, a neuplaćenih određenih javnih prihoda obveznika uplate Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla. Odobrena sredstva se odnose na izmirivanje dijela obaveza obveznika uplate doprinosa Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla za doprinose za zdravstveno osiguranje za period 01.01.2011. godine do 18.11.2015. godine za 35 zaposlenika Fabrika obuće „Aida” d.d. Tuzla koji ispunjavaju uslove za penzionisanje.

-Odobrena su sredstva u iznosu od 377.282, 58 KM na ime uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, a u cilju realizacije Sporazuma o preuzimanju obaveze plaćanja obračunatih, a neuplaćenih određenih javnih prihoda obveznika
uplate Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla. Odobrena sredstva se odnose na izmirivanje dijela obaveza za doprinose za zdravstveno osiguranje za period 01.01.2011.godine do 18.11.2015.godine, za 281zaposlenika obveznika
uplate doprinosa Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla.

Odobrena sredstva za penziono i invalidsko osiguranje


-Vlada je odobrila iznos od 558.965, 84 KM na ime uplate doprinosa za penziono/mirovinsko i invalidsko osiguranje, a u cilju realizacije Sporazuma o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih a neuplaćenih određenih javnih
prihoda obveznika uplate Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla. Odobrena sredstva se odnose na izmirivanje dijela obaveza obveznika uplate doprinosa Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla za doprinose PIO/MIO za 35 zaposlenika Fabrike obuće „Aida” d.d. Tuzla koji ispunjavaju uslove za penzionisanje.
-Također je odobren iznosu od 981.003, 80 KM na ime uplate doprinosa za penziono/mirovinsko i invalidsko osiguranje, a u cilju realizacije Sporazuma o
preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih a neuplaćenih određenih javnih prihoda obveznika uplate Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla. Odobrena sredstva se odnose na izmirivanje dijela obaveza za doprinose za penziono/mirovinsko i invalidsko osiguranje, za period 1997-2002 godina i za 281 zaposlenika, obveznika uplate doprinosa Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o davanju naloga za prenos sredstava sa namjenskog depozita Vlade Tuzlanskog kantona kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine. Vlada Tuzlanskog kantona, u skladu sa Odlukom o odobravanju sredstava, na ime uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, a u cilju realizacije Sporazuma o preuzimanju obaveze plaćanja obračunatih, a neuplaćenih određenih javnih prihoda obveznika uplate Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla, daje nalog Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine, da sa depozita po viđenju Vlade Tuzlanskog kantona kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine prenese iznos od 106.210, 17 KM.
Vlada Tuzlanskog kantona, u skladu sa Odlukom o odobravanju sredstava na ime uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, a u cilju realizacije Sporazuma o preuzimanju obaveze plaćanja obračunatih, a neuplaćenih određenih javnih
prihoda obveznika uplate Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla daje nalog Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine, da sa depozita po viđenju Vlade Tuzlanskog kantona kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine prenese iznos od 377.282, 58 KM.
Vlada Tuzlanskog kantona, u skladu sa Odlukom o odobravanju sredstava na ime uplate doprinosa za penziono/mirovinsko i invalidsko osiguranje Federalnom zavodu za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje Mostar, Kantonalna administrativna služba Tuzla, u u cilju realizacije Sporazuma o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih, a neuplaćenih određenih javnih prihoda obveznika uplate Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla daje nalog Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine da, sa depozita po viđenju Vlade Tuzlanskog kantona kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine prenese iznos od 558.965, 84 KM na račun Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje Mostar, Kantonalna administrativna služba Tuzla.
Vlada Tuzlanskog kantona, u skladu sa Odlukom o odobravanju sredstava na ime uplate doprinosa za penziono/mirovinsko i invalidsko osiguranje Federalnom zavodu za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje Mostar, Kantonalna administrativna služba Tuzla, u u cilju realizacije Sporazuma o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih, a neuplaćenih određenih javnih prihoda obveznika uplate Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla daje nalog Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine da, sa depozita po viđenju Vlade Tuzlanskog kantona kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine prenese iznos od 981.003, 80 KM na račun Federalnog zavoda za
penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje Mostar, Kantonalna administrativna služba Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva kojom se odobravaju finansijska sredstva u iznosu od 2.220, 87 KM na ime uplate posebne naknade na dohodak za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, a u cilju sufinansiranja troškova kod realizacije Sporazuma o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih a neuplaćenh određenih javnih prihoda obveznika uplate Fabrike obuće „Aida” d.d. Tuzla. Odobrena sredstva odnose se na izmirivanje dijela obaveza obveznika uplate doprinosa Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla posebne naknade na dohodak za zaštitu od prirodnih i drugih nesreć za 35 zaposlenika koji ispunjavaju uslove za penzionisanje, a za za period 01.01.2011. godine do
18.11.2015. godine.

Vlada je također dala saglasnost na Odluku resornog ministarstva kojom se odobravaju finansijska sredstva u iznosu od 12.857, 50 KM na ime uplate doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, a u cilju sufinansiranja troškova kod realizacije Sporazuma o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih a neuplaćenh određenih javnih prihoda obveznika uplate doprinosa Fabrike obuće „Aida” d.d. Tuzla. Odobrena sredstva se odnose na izmirivanje dijela obaveza obveznika uplate doprinosa Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla na doprinos za osiguranje od nezaposlenosti za 35 zaposlenika koji ispunjavaju uslove za penzionisanje, a za za period 01.01.2011. godine do 18.11.2015.godine.

Vlada je dala saglasnost na Odluku resornog minsitarstva kojom se odobravaju finansijska sredstva u iznosu od 4.384, 63 KM na ime uplate posebne naknade na dohodak za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, a u cilju sufinansiranja troškova kod realizacije Sporazuma o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih a neuplaćenh određenih javnih prihoda obveznika uplate Fabrike obuće „Aida” d.d. Tuzla („Službene novine Tuzlanskog kantona. Odobrena sredstva se odnose na izmirivanje dijela obaveza za period od 01.01.2011. godine do 18.11.2015. godine za 281 zaposlenika Fabrike obuće „Aida“ d.d. Tuzla.

Uz saglasnost Vlade TK odobren je iznos od 31.633, 62 KM na ime uplate doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, a u cilju sufinansiranja troškova kod realizacije Sporazuma o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih a neuplaćenh određenih javnih prihoda obveznika uplate Fabrike obuće „Aida” d.d. Tuzla. Odobrena sredstva se odnose na izmirivanje dijela obaveza za 281 zaposlenika, koji su prijavljeni u evidenciju JU Sužba za zapošljavanje TK za period od 01.01.2011. godine do 18.11.2015. godine, obveznika uplate doprinosa Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla. U ovom iznosu uključeni su doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti za period od posljednjih 8 mjeseci prije pokretanja stečajnog postupka od 18.03.2015. do 18.11.2015. godina.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK