TUZLARIJE - BILTEN TK

12.12.2015.
Pozitivan primjer uspješne saradnje javnog i privatnog sektora


Premijer Bego Gutić i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona posjetili su jučer nedavno otvoreni pogon za proizvodnju tekstila firme „Didona“. Pokretanje proizvodnje i upošljavenje 30, a uskoro i dodatnih 30-tak radnika u ovoj fabrici rezultat je dobre saradnje Općine Teočak sa privrednicima.

Tuzlarije



Naime, Općina je izgradila poslovni objekat, tj. proizvodnu halu površine oko 550m2 u vrijednosti oko 260.000 KM i namijenila je za ustupanje na korištenje potencijalnim poslodavcima. Svrha ovoh prijekta bila je zapošljavanje radnika sa područja općine. Po iskazanom interesovanju firma „DIDONA“d.o.o. Tuzla je potpisala ugovor sa Općinom Teočak i u toj hali započela proizvodni proces.

Prema Ugovoru, Općina je ustupila objekat bez naknade uz uslov zapošljavanja radnika sa područja općine, i to 30 do isteka prvih 6 mjeseci od potpisivanja Ugovora, te još 30 do isteka 12. mjeseca od potpisivanja ugovora. Tokom današnje posjete delegacija Vlade je odala priznanje članovima Općinskog vijaća Teočak, načelniku i svim uposlenicima u Općini koju su prepoznali priliku i učinili sve kako bi omogućili otvaranje novih radnih mjesta.

„Otvaranje pogona za proizvodnju tekstila, koji će odmah u startu uposliti novih 30-tak radnika, a u budućnosti i mnogo više, jasan je pokazatelj da lokalne zajednice u saradnji sa privrednim društvima u velikom mjeri mogu i samostalno uticati na kreiranje poslovnog ambijenta i otvaranje novih radnih mjesta“ rekao je premijer Gutić i dodao da je ovo i pokazatelj da općine raspolažu resursima za koji postoji veliki interes poslovnih partnera, te da prepoznavanje interesa i kvalitetno upravljanje svojim resursima sigurno donosi dobre rezultate.

Zadovoljni onim što su imali priliku danas vidjeti, delegacija Vlade je vlasniku kompanije čestitala na novom proizvodnom pogonu, te mu, u nadi da će ovakvi primjeri uspješne saradnje privatnog i javnog sektora sve više postajati pravila, a ne izuzeci, zaželila mnogo poslovnog uspjeha.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK