TUZLARIJE - BILTEN TK

07.11.2008.
Utvrđen Prijedlog zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Prijedlog zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.
Osnovni razlozi za donošenje ovog zakona su prevaziđenost pravnih rješenja u Zakonu o nabavci, držanju i nošenju oružja i municije iz 90-ih godina i njegova neusaglašenost sa odredbama niza važećih zakonskih propisa, među kojima su Zakon o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona, Zakon o agencijama za zaštitu ljudi i imovine i Zakon o amnestiji za nedopušteno držanje minsko-eksplozivnih sredstava i oružja u Federaciji BiH.

Jedna od novina predloženih ovim Zakonom, kada je u pitanju nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije je da se pored obaveze izdavanja oružanog lista, određuje i rok njegovog važenja od 10 godina. Po isteku roka imalac oružja može pod Zakonom određenim uslovima i proceduri produžiti važnost oružanog lista.
Ovaj Prijedlog Zakona posebno precizira potrebne uslove za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja, i, što je novina, dijeli ih na opće i posebne. Tako je u odnosu na raniji zakon kao opći uslov propisana minimalna starosna dob od 21 godine, obavezno postojanje opravdanog razloga za nabavljanje oružja.
Kao posebni uslovi propisana je zdravstvena sposobnost za držanje i nošenje oružja te tehničko znanje za pravilno rukovanje oružjem i poznavanje propisa koji se odnose na držanje i nošenje oružja.
Prijedlogom je predviđeno da kršenje odredaba ovog Zakona može, pod utvrđenim okolnostima, predstavljati krivično djelo ili prekršaj.
Kaznenim odredbama propisane su zatvorske kazne od tri mjeseca do dvije godine za krivična djela i novčane kazne za prekršaje (u rasponu od 200, 00 do 1 000, 00 KM i od 300, 00 do 1 500, 00 KM) i zaštitne mjere (oduzimanje predmeta) za prekršaje fizičkih lica, te novčane kazne (od 3 000, 00 KM do 15 000, 00 KM) i zaštitne mjere (oduzimanje predmeta i zabrana vršenja djelatnosti) za prekršaje pravnih lica i odgovornih lica u pravnim licima.
U Prijedlog je ugrađeno niz primjedbi koje su dostavljene tokom javne rasprave o Nacrtu ovog zakona.
Između ostalih prihvaćeni su prijedlozi da se od zabrane nabavljanja, držanja, nošenja, popravljanja i prepravljanja izuzmu lovačko oružje i gasno oružje u vidu spreja u cilju samoodbrane.
Prihvaćen je i prijedlog da se za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja, za što je uslov da osoba ima 21 godinu, predvidi isti uslov i za nabavljanje streljačkog ili lovačkog oružja.
Kada je riječ o javnim prostorima na kojima je zabranjeno nošenje oružja predviđeno je da osim na mjestima koja su precizirana ovim Zakonom, kao što su javni, vjerski i sportski skupovi, obrazovne i zdrastvene institucije, zabrana važiti i u svim objektima na kojima vlasnici odnosno odgovorne osobe istaknu znak zabrane nošenja oružja.

Zakonom je također predviđeno da osobe koje ilegalno posjeduju oružje, i koje su to dužne prijaviti najbližoj policijskoj stanici, ukoliko to učine prije pokretanja istražnih radnji, protiv njih se neće pokretati prekršajni niti krivični postupak.

Priredio(la): S.M.