TUZLARIJE - BILTEN TK

09.10.2015.
Vlada TK
Razgovor o unaprijeđenju javnog prijevoza

Dosadašnje i plan budućih investicija, kao i problemi s kojim se u svom poslovanju susreće Gradsko i prigradsko saobraćajno preduzeće (GIPS) Tuzla bili su razlog posjete i tema sastanka članova Uprave ovog privrednog društva sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem.

Tuzlarije


Članovi Uprave prezentirali su potencijale za dalji razvoj ovog preduzeća i javnog prijevoza u Tuzli, ali i probleme s kojim se susreću u svom poslovanju.

„Nelegalan prijevoz putnika kombijima i putničkim vozilima na području našeg kantona u znatnoj mjeri opterećuje rad GIPS-a i predstavlja prepreku daljem razvoju Društva i javnog prijevoza putnika uopće“ istakao je izvršni direktor GIPS-a Fuad Đulović.

S tim u vezi premijer Gutić je članove Uprave GIPS-a upoznao da je Vlada već u proteklom periodu donijela Odluku i zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove i nadležno Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja, da se zajednički uključe u borbu protiv rada na crno, nelojalne konkurencije i drugih neregularnosti u oblasti javnog prijevoza putnika na području našeg kantona, i da te aktivnosti već polako daju rezultate.

„Vlada TK će i dalje biti servis privredi. Stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta za poslovanje privrednih subjekata koji redovno izvršavaju svoje obaveze, kao i za otvaranje novih poslovnih subjekata, je prioritet u radu ove Vlade“ istakao je premijer Gutić dodajući da je obaveza Vlade da kao regulator na tržištu nadzire provođenje pozitivne zakonske regulative.
Ovom prilikom također pohvaljena su investicijska ulaganja GIPS-a u proteklom periodu i plan investicija u bliskoj budućnosti, a što će nesumnjivo rezultirati boljom uslugom za one građane koji koriste javni prijevoz, ali i građane Kantona uopšte.

Naime, kako je istakla generalna direktorica GIPS-a Mirela Atlić, GIPS je u proteklom periodu u infrastrukturu ovog društva investirao oko 1, 5 miliona KM, a u naredne dvije godine planira se oko 5, 5 miliona KM novih investicija. Osim toga, GIPS je finansijski podržao i kampanju „Prepoznaj domaće, Budi ponosan, Made in BIH“.

„Veoma brzo ćemo 30 autobusa koji saobraćaju zamijeniti sa 30 ekološki prihvatljivih CNG autobusa, što je investicija od oko 2 miliona KM. Oko 1, 2 miliona planiramo investirati u novu CNG punionicu, a oko 2 miliona KM je vrijednost investicije izgradnje nove, savremene, autobusne stanice u Lukavcu“ rekla je Atlić.

Premijer Kantona je izrazio zadovoljsvto dosadašnjim radom, te članovima Uprave, uz čestitke na dosadašnjim rezultatima, zaželio mnogo uspjeha u realizaciji planiranih aktivnosti.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK