TUZLARIJE - BILTEN TK

14.10.2015.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i premijeri FBiH i TK obišli Bingovu farmu koka nosilja
Tuzlarije


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić su jučer u pratnji premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i predsjednika Skupštine TK Senada Alića posjetili BINGO farmu koka nosilja u Živinicama.

Prilikom posjete farmi Zvizdić je istakao da je u fokusu Vijeća ministara BiH ekonomski razvoj BiH, gdje poljoprivreda posjeduje razvojni kapacitet i zauzima jedan važan sektor.

Tuzlarije


- Došli smo u posjetu jednoj od najvećih kompanija u BiH, koja zapošljava više od 6000 ljudi i koja po našem mišljenju može biti integrator svih daljih procesa, kako u razvoju poljoprivrede, tako u nekih drugih važnih sektora u kojima BiH ima komparativne prednosti u regiji, riječi su predsjedavajućeg Zvizdića, dodavši da se BiH priprema s tim proizvodima izaći na tržište EU. Bingo je jedan dobar primjer kako se razvija kompanija na bazi stručnosti, znanja, kvalitetne vizije, ocijenio je.

- Očekujemo da Bingo postane ključni integrator za segmetne poljoprivredne proizvodnje, a mi ćemo ga predstaviti organima EU, sa kojima ćemo poslije dobivene dozvole za izvoz mlijeka otpočeti razgovore za izvoz konzumnih jaja i pilećega mesa, rekao je Zvizdić, te podcrtao da je sasvim siguran, vidjevši sve ovo danas, da će primjer Binga pokazati da možemo zadovoljiti te uvjete i da ćemo vrlo brzo moći ići i u tom pravcu.

- Imati ovakvu kompaniju u državi je nešto izuzetno pozitivno, a danas smo tu da vidimo kako država može pomoći ovakvim kompanijama.

Tuzlarije


- Bingo je ove godine po ukupnom prometu i po broju zaposlenih najveći poslodavac, naglasio je premijer FBiH Fadil Novalić. Bingo je očigledan primjer jedne izvanredne poslovne strategije i zato smo odabrali da dođemo prvo ovdje, dodao je.

- Fascinirani smo kako jedna strategija nalazi plodno tlo gdje niko ne očekuje, pa i u poljoprivredi, kazao je Novalić i naglasio da je sirovinski sastav glavni problem u BiH. Osim krompira ništa drugo ne proizvodimo u 100 postotom kapacitetu za potrebe stanovništva BiH.

Premijer TK Bego Gutić ističe da Bingo nije samo lider u proizvodnji hrane kada je u pitanju Tuzlanski kanton, već je lider kada je u pitanju cijela BiH.

- Raduje me da je Bingo izašao iz izvan domena svoje osnovne djelatnosti, pružanja usluge u oblasti trgovine i da je Bingo krenuo u ozbiljnu proizvodnju, rekao je Gutić.

Tuzlarije


Nakon obilaska farme, delegacija je obišla i gradilište najvećeg tržnog centra u Bosni i Hercegovini, kojeg Bingo gradi u Tuzli. Investicija je vrijedna više miliona maraka, a u novom objektu, koji će biti površine 40 hiljada kvadrata, bit će zaposleno više od 200 novih radnika.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK