TUZLARIJE - BILTEN TK

14.10.2015.
Rok za zaustavljanje negativnih trendova u poslovanju JP Šume TK je kraj godine

Način rada i poslovanje JP Šume TK bile su teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulaha Zukića sa članovima upravljačkih tijela i Uprave ovog javnog preduzeća.

Tuzlarije


Premijer Gutić je ovom prilikom jasno stavio do znanja da Javno preduzeće „Šume TK“ nije ničija privatna svojina, niti svojina političkih stranaka koje su delegirale svoje članove u upravljačka tijela ovog privrednog društva, nego opće dobro i interes Tuzlanskog kantona, a onda i općine Kladanj gdje društvo radi i odakle dolazi najveći broj kadrova imenovanih u upravljačke strukture ovog javnog preduzeća.
Od članova Uprave društva premijer Gutić je također zatražio da pokažu senzibilitet prema domaćim drvoprerađivačima, jer je neshvatljivo da su oni pored domaće prisiljeni uvoziti drvnu sirovinu, dok se istovremeno drvna sirovina iz Tuzlanskog kantona izvozi vani.
Također, neshvatljivo je da javno preduzeće, koje gazduje prirodnom resursom bilježi negativne poslovne rezultate, dok privatne firme, koje tu sirovinu kupuju i njome dalje prometuju, ostvaruju dobit, podcrtao je Premijer.
Upravi društva i članovima Nadzornog odbora dat je rok da do kraja ove godine, odnosno do 31.12.2014., zaustave negativne trendove u poslovanju privrednog društva, a u protivnom će Vlada Tuzlanskog kantona, koja ima mandat upravljanja ovim društvom, već u januaru iduće godine poduzeti znatno rigoroznije mjere.



Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK