TUZLARIJE - BILTEN TK

07.11.2008.
Renovirane prostorije Kantonalnog i Općinskog suda u Tuzli


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministrica pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Jasminka Mijatović prisustvovali su danas svečanom otvorenju rekonstruiranih prostorija Kantonalnog i Općinskog suda u Tuzli.



Naime, u sklopu USAID-ovog projketa pomoći razvoju pravosuđa u Bosni i Hercegovini Kantonalni i Općinski sud u Tuzli izabrani su kao modeli sudovi trećeg kruga u smislu provođenja reformskih aktivnosti na transformaciji sudske administracije. Danasnjom svečanošću pušten je u rad rekonstruirani dio prizemlja zgrade Kantonalnog i Općinskog suda u Tuzli.

„Rekonstruiranjem prizemlja zgrade, uključujući i prijemno odjeljenje, građanima, korisnicima usluga oba suda, omogućili smo da na lakši način i na jednom mjestu dobiju bržu i kvalitetniju uslugu. Dakle približili smo naš sud našim korisnicima. Sada na jednom mjestu građani imaju prijemne prostorije kantonalnog i opštinskog suda. Posebna pažnja posvećena je educiranju našeg osoblja koje će raditi sa strankama kao i razvijanju planova za smanjenje starih i zaostalih predmeta. Formirana je i nova sudnica sa savremenom opremom posebno važnom za krivične postupke, a postavili smo i informativne displeje, na kojima će stranke moći dobiti više informacija o održavanju ročišta i drugim aktivnostima u sudovima.“ Riječi su Indire Hadžimehmedović, predsjednice Suda.



Prisutnim gostima obratio se i Gregg Viitala vršilac dužnosti direktora misije USAID-a u Bosni i Hercegovini:

- „U USAID-u mi podržavamo demokratske institucije. Ono što smo uradili ovdje u Tuzli je da smo obezbijedili 150.000 dolara kako bi smo finansirali rekonstrukciju i nabavku sudske opreme za potrebe Suda. Mi ćemo i dalje nastaviti da pružamo podršku sektoru pravosuđa, kao što ćemo raditi i na drugim projektima u drugim sektrorima kako bi smo pomogli u obezbjeđivanju dobrog pravosudnog okruženja koje će privući poslovna ulaganja.



„Tuzlansko pravosuđe je u prošlosti ostavilo značajan uticaj na pravosuđe u bivšoj državi, a to je nastavilo da čini i sada. Kadrovi koji su radili u ovoj zgradi sada šire dobre poruke o radu u ovoj pravosudnoj instituciji širom Bosne i Hercegovine. Tuzlansko pravosuđe je bila svojevrsna škola i krivičnog i građanskog pravosuđa. Imajući ovo u vidu želim sadašnjim ali i budućim kolegama da to promovišu sirom Bosne i Hercegovine, susjednih nam država ali i regije“ istakao je u svom obraćanju prisutnima Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.