TUZLARIJE - BILTEN TK

02.11.2015.
Direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH u posjeti TK
Premijer Gutić dao punu podršku aktivnostima Fonda
Tuzlarije


Implementacija dosadašnjih projekata i plan realizacije prioriteta i projekata u narednom periodu bile su teme današnjeg sastanka premijera Tuzalnskog kantona Bege Gutića i direktora Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH Jasmina Jaganjca.

Od trenutno aktualnih projekata koje Fond provodi na području našeg kantona direktor Jaganjac je napomenuo obnovu 17 stambenih objekata na području općine Srebrenik. Uz prethodno obnovljene 22 kuće, realizacijom tekućeg projekta okončat će se sanacija cijele jedne mjesne zajednice u Srebreniku.

Premijer Kantona Bego Gutić je dao punu podršku aktivnostima i dosadašnjem načinu rada Fonda. Ocijenio je da su „do sada projekti birani naspram prioriteta, te je Fond u skladu sa raspoloživim sredstvima u potpunosti odgovorio svom zadatku“.

Za buduće aktivnosti premijer Gutić i direktor Jaganjac su mišljenja da je neophodno više ulagati u prevenciju elementarnih nepogoda. S tim u vezi Premijer je Direktora upoznao za aktivnostima Vlade TK na planu izgradnje vodozaštitnih nasipa na obalama rijeke Spreče. „Za ovaj projekat postoji zajednički interes oba bosanskohercegovačka entiteta, obzirom da rijeka Spreča predstavlja i međuentitetsku liniju razgraničenja, što može biti velika prednost ukoliko se za sredstva bude apliciralo i kod međunarodnih donatora“ istakao je premijer Gutić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK