TUZLARIJE - BILTEN TK

09.11.2015.
Počinje ˝reanimacija˝ Tvornice transportnih uređaja
Tuzlarije


Tvornica transportnih uređaja d.d. Tuzla ide u "reanimaciju", dogovoreno je na današnjem sastanku premijera Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona Fadila Novalića i Bege Gutića, koji su se u društvu direktora Rudnika mrkog uglja "Banovići" Munevera Čergića i izvršnog direktora za proizvodnju Elektroprivrede BiH Nevada Ikanovića, sastali danas sa predstavnicima sindikata radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU), nekadašnje okosnice metalne industrije Tuzlanskog kantona.

"Reanimacija" podrazumijeva da će se kroz stečaj TTU rekonstruirati i raditi kao servis koncerna Elektroprivrede i Rudnika mrkog uglja Banovići.

Premijer Novalić je podsjetio je da je TTU u svojim počecima i nastao kao servis Elektroprivrede i rudnika, te je zaključeno da se ponovo starta na taj način, kao prije 60 godina.

"Zajedno sa predstavnicima sindiakta smo se složili da ćemo isključiti prošlost, danas smo ovdje da definišemo cilj tj. reanimiramo TTU", tvrdi Novalić i navodi da će prilikom rješavanja problema TTU biti isključena svaka vrsta politike. Tehnika provođenja ovog projekta je, prema njegovim riječima, restruktuirani stečaj, o čemu će se u narednim danima razgovarati i sa stečajnim upravnikom koji je danas ušao ovu tuzlansku fabriku.

Obrazlažući tehniku provođenja zamisli premijer Novalić ističe da je važno da se TTU tokom vođenja stečajnog postupka "prepakuje" i napravi novo preduzeće, koje će kao dio stečajne mase, zajedno sa radnicima preuzeti Elektroprivreda BiH i Rudnik mrkog uglja Banovići.

Na pitanja novinara o uvezivanju 14 godina neuvezanog radnog staža Novalić je kazao da će to biti sistemski riješeno. Prema njegovim riječima, Vlada FBiH sprema Zakon o sistemskom uvezivanju radnog staža za preduzeća koja imaju većinsko državno vlasništvo. Navodi da TTU ulazi u taj program, u kojem će svaki uposlenik imati pravo uvezivanja radnog staža kada ostvari uvjete za penziju.

"Sličan projekat Vlada Tuzlanskog kantona provodi već duži niz godina unazad i mi smo već ove godine uplatili penzijski staž i doprinose za desetak radnika TTU-a koji ove godine ispunjavaju uslove za penziju" rekao je premijer Gutić i dodao da će novim zakonom ovo pitanje biti rješeno na sistemski način, bez obzira na sastave vlada koje dolaze i odlaze.

Premijer Gutić ističe da nijedna kantonalna vlada nije imala hrabrosti da uvede TTU u stečaj, naglasivši da je aktuelna Vlada vidjela da je to jedino rješenje.

"Svi uvjeti za to su davno ispunjeni, ali nije postojala politička volja. I mi smo tek otvaranjem stečaja dobili pravu sliku da dugovanja TTU-a nisu 20-tak miliona, koliko smo prvobitno mislili, nego se radi o dugovanju oko 40 miliona KM" rekao je Gutić.

Mehmed Terzić, predsjednik sindikata radnika TTU-a ocijenio je da je premijer Novalić ozbiljno shvatio problem ove firme.

"Obećao je da će se iznaći neko rješenje, a radnici moraju imati još malo strpljenja" rekao je Terzić

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK