TUZLARIJE - BILTEN TK

09.11.2015.
Neophodna intenzivnija saradnje između TK i regija u Rumuniji


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić primio je danas u posjetu rumunskog ambasadora u Bosni i Hercegovini NJ.E. Filipa Teodorescua. Glavna tema sastanka bili su privredni odnosi Rumunije i rumunskih regija sa Tuzlanskim kantonom. Kako je istaknuto, prošle godine robna razmjena između Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona je iznosila 148 miliona €, a prostora ima toliko da se visina robne razmjene može povećati i za duplo.

Tuzlarije



„Osim robne razmjene, mi imamo mnogo prostora i interesa za zajednička ulaganja, investicije, ali i zajedničke nastupe naših privrednih subjekata na trećim tržištima“ istakao je ambasador Teodorescu i dodao da nakon ovakvih prvih sastanaka treba da uslijede sastanci privrednika koja otvaraju prostor za buduću poslovnu saradnju.
Ambasador Rumunije, je istakao i kako će Rumunija podržati BiH, odnosno njeno članstvo u porodici EU. „Samo ulaskom u NATO, nivo investicija u Rumuniju je za kratko vrijeme porastao pet puta“ istakao je Ambasador.
Premijer Tuzlanskog kantona i resorni ministri su se složili s Ambasadorom o neophodnosti ubrzavanja procesa za priključenje BiH euroatlanskim integracijam, te upoznali goste sa komparativnim prednostima Tuzlanskog kantona.
„Mi smo, kao Vlada, od samog stupanja na dužnost, naš mandat shvatili kao servis građanima, privrednicima i svima onima koji stvaraju novu vrijednost. Također, shvatili smo da se sa svim problemima, koji ovaj kanton opterećuju već godinama, moramo konačno uhvatiti u koštac i početi ih rješavati. Već nakon devet mjeseci mandata, ovih dana možemo primjetiti i prve konkretne pokazatelje da smo bili u pravu i da smo na dobrom putu“ rekao je premijer Gutić
Osim premijera današnjem sastanku u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali su ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić, te ministri unutrašnjih polsova i finansija Husein Topčagić i Jakub Suljkanović.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK