TUZLARIJE - BILTEN TK

10.11.2015.
Vlada TK
Izmijenjen Finansijski plan ZZO TK


Vlada TK donijela je Zaključak kojim prihvata Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2015. godinu sa Izmjenama i dopunama Operativnog programa zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja za 2015. godinu. Razlozi za pokretanje postupka Izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda za 2015. godinu, između ostalog, su naplata prihoda od doprinosa za zdravstveno osiguranje za osiguranike za koje su obveznici obračuna i uplate doprinosa resorna ministarstva po osnovu potraživanja iz ranijeg perioda, smanjenje prihoda od kamata primljenih od pozajmica i učešća u kapitalu, naplata prihoda od neposrednog učešća od resornih ministarstava po osnovu potraživanja iz prethodne godine, povećanje rashoda za lijekove, smanjenje rashoda za naknade plaća zbog privremene spriječenosti za rad na teret zdravstvenog osiguranja, povećanje tekućih rashoda i izdataka za nabavku stalnih sredstava Stručne službe uglavnom za potrebe informatizacije zdravstvenog sektora u TK.

Tuzlarije


Izmjene i dopune Finansijskog plana ZZO TK za 2015. godinu bit će upućene Skupštini TK na razmatranje i davanje saglasnosti.
Vlada je također zadužila Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da putem nadležne Komisije za lijekove, u roku od 15 dana sačini i Vladi Tuzlanskog kantona dostavi na razmatranje Izvještaj o propisivanju i potrošnji lijekova sa esencijalne liste lijekova za period 1.1. – 2.11.2015. godine a početkom decembra 2015. godine i Izvještaj o kontroli propisivanja i potrošnje lijekova za period 2.11. – 30.11.2015. godine u skladu sa novom listom lijekova.
Zadužen je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da sa članovima Komisije za lijekove održi sastanak u cilju definisanja zadataka, te eventualnnih potreba izmjene sastava Komisije.


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o Jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala. Odlukom se utvrđuje jedinstvena lista ortopedskih i drugih pomagala, indikacije za sticanje prava na pomagala i endoproteze, rokovi korištenja i učešće Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u ostvarivanju prava osiguranih lica na pomagala i endoproteze.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK