TUZLARIJE - BILTEN TK

12.11.2015.
Preduslovi za zbrinjavanje radnika FO ˝Aida˝
Tuzlarije - AidaOdobravanjem sredstava u iznosu od 130.000 KM Općinskom sudu u Tuzli za troškove stečajnog postupka nad dužnikom Fabrika obuće „Aida” d.d. Tuzla Vlada Tuzlanskog kantona ispunila je sve uslove da Sud pokrene stečaj u ovom privrednom društvu.

Nakon pokretanja stečajnog postupka bit će konkretizovan i, u julu potpisan, Sporazum o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih, a neuplaćenih javnih prihoda, obveznika uplate Fabrike obuće "Aida" d.d. Tuzla.

Sporazumom je predviđeno da Vlada TK izmiri obaveze po osnovu poreza i doprinosa za 316 uposlenika Fabrike obuće "Aida" d.d. Tuzla.Za ovu namjenu Vlada će u naredne tri godine izdvojiti oko 6 miliona KM, od čega u ovoj već 2 miliona. Prioritet u zbrinjavanju imat će radnici koji u tekućoj godini budu ispunjavali uslove za odlazak u penziju.

Sporazum podrazumijeva uvezivanje staža u naredne tri godine, tokom kojih će radnici FO „Aida" biti prijavljeni na evidenciju Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona dok ne ispune uslove za penziju. Oni radnici koji, po proteku ovog perioda, ne budu ispunjavali uslove za penzionisanje imat će povezan radni staž i biti u mogućnosti da s evidencije Zavoda za zapošljavanje neopterećeno traže nova zaposlenja.

U međuvremenu je dogovorena saradnja sa firmom „Intral" BH iz Lukavca o preseljenju proizvodnog pogona u prostore FO „Aida". Lukavačka firma počela je renovirati proizvodne hale od oko 5.000 m2, gdje će krajem novembra premjestiti svoje proizvodne pogone. Prema planovima širenja firme, koja pored obuće radi i za auto-industriju, predviđen je angažman gotovo 500 uposlenika.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK