TUZLARIJE - BILTEN TK

18.11.2015.
Platforma bh dijaspore u Švicarskoj podloga za bolje ekonomsko povezivanje
Tuzlarije


Na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore u Švicarskoj predstavljen je projekat "Platforma BiH dijaspore u Švicarskoj". Projekat koji će ujedno i uvezati sva udruženja dijaspore u Švicarskoj inicirala je Vlada Švicarske u saradnji sa udruženjem "i-dijaspora". Cilj je prepoznati potencijale i kroz investicijska ulaganja bh državljana koji žive i rade u Švicarskoj osnažiti ekonomsku saradnju Bosne i Hercegovine i Švicarske.

Osim predstavljanja projekta tokom sastanka uspostavljena je podloga za stratešku vezu i buduću saradnju.

"Želja nam je da pomognemo dijaspori da se ponovno približi Bosni i Hercegovini. Već postoji interes naših ljudi da otvaraju ekonomsku saradnju sa firmama u BiH, ali se javljao problem neupoznatosti institucionalnog uređenja u Bosni i Hercegovini" istaknuo je predsjednik udruženja "i-dijaspora" u Švicarskoj Ivica Petrušić.

Premijer Gutić ovom prilikom ukazao je na prostor i potrebu eventualnog ulaganja zainteresiranih potencijalnih investitora.

"BiH mora iskoristiti potencijal koji imamo, a koji se zove naša dijaspora. Taj dio je posebno obrađen i u našoj strategiji razvoja 2016-2020. Postoje dva smjera te saradnje. Jedan je identifikacija investitora koji žele ulagati projekte u drvnoj industriji i poljoprivrednoj proizvodnji, što su neke od komparativnih prednosti našeg kantona, a drugi je realizacija infrastrukturnih projekata", rekao je premijer Gutić.

Sastanak sa predstavnicima Tuzlanskog kantona gosti iz Švicarske inicirali su na bazi dosadašnjih iskustava i prethodno realiziranih projekata sa švicarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC) i preporuka Švicarske ambasade u Bosni i Hercegovini. Obzirom da je današnji sastanak bio informativnog karaktera u narednom periodu će uslijediti i potpisivanje protokola o saradnji dijaspore, Vlade Tuzlanskog kantona, Udruženja za razvoj NERDA, preko koje bi se realizirao značajan dio ovih investicija, te Švicarske ambasade u BiH.

Osim premijera Gutića i predsjednika Petrušića, današnjem sastanku su prisustvovali Bettina Etter u ime SDC-a- za BiH, Azra Šarenkapa u ime Ambasade Švicarske u BiH, Hamdija Kočić, član udruženja "i-dijaspora", Dino Elezović, senior projekt menadžer "Platforma BiH dijaspore u Švicarskoj" i Anita Vasić, junior projekt menadžer "Platforma BiH dijaspore u Švicarskoj”, ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić, savjetnik premijera TK Miralem Nuhanović, direktor Udruženja za razvoj NERDA Enes Drljević i projekt menadžer u NERDA-i Amra Jaganjac.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK