TUZLARIJE - BILTEN TK

31.10.2008.
Vlada TK
Susret sa direktorima četiri privredna društva iz oblasti drvoprerađivačke industrije

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Amir Hasić i ministar za boračka pitanja Bahrija Mehurić održali su jučer sastanak sa direktorima četiri privredna društva iz oblasti drvoprerađivačke industrije.



Direktori preduzeća „Namještaj“ Gradačac Ekrem Ahmetović, „Konjuh“ Živinice Eldin Brčaninović, „FEN BH“ Lukavac Muhamed Murselović i „Jadrina“ Gračanica Ramiz Grapkić upoznali su premijera Mujića sa poslovnim rezultatima ovih privrednih društava u kojima je zaposleno 1 850 radnika i koja su dominantno izvozno orijentisana.

Aktuelizirano je pitanje što ova industrijska grana u Tuzlanskom kantonu pripada resoru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kako su istakli gosti to otežava rješavanje problema sa kojima se u radu suočavaju ova privredna društva, kao i situaciju u kojoj se traže adekvatni odgovori na problem aktuelne ekonomske krize koja pogađa tržišta na koja izvoze.

Davanjem adekvatnog položaja ovoj industrijskoj grani, odnosno njenim svrstavanjem u resor industrije bilo bi olakšano rješavanje brojnih pitanja sa kojima se suočavaju prerađivači drveta odnosno proizvođači finalnih proizvoda od drveta u Tuzlanskom kantonu.
Premijer Mujić je istakao da je Vlada Tuzlanskog kantona svjesna problema koji prouzrokuje činjenica da je ova industrijska grana u resoru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Pokazalo se to i prilikom odobravanja sredstava za poticaje investicionim programima privrednih društava sa većinskim privatnim kapitalom, kada društva iz oblasti drvoprerađivačke industrije nisu mogla aplicirati za ova sredstva.
„Te slabosti će biti otklonjene“ istakao je premijer Mujić i dodao da će vrlo brzo biti operativna sredstva od privatizacije, koja će, pod vrlo povoljnim kreditnim uslovima, za novo zapošljavanje moći koristiti sve privredne grane.
Dogovoreno je da se pokrene i zvanična inicijativa za izmjenu Zakona o ministarstvima Tuzlanskog kantona kako bi se pokrenula neophodna procedura s ciljem svrstavanja drvoprerađivačke industrije u resor Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.



Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.