TUZLARIJE - BILTEN TK

20.11.2015.
Premijer Gutić pozvao udruženja dijaspore na uspostavu snažnije saradnje

U okviru Globalne sedmice poduzetništva premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić uputio je poziv za uspostavljanje saradnje prema 260 udruženja dijaspore BiH u svijetu. Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje Vlada Tuzlanskog kantona provodi, a u vezi sa mogućnostima ostvarivanja saradnje sa dijasporom.

Tuzlarije
Pismo premijera Gutića


Snažnije povezivanje bh dijaspore sa  matičnom zemljom u smislu jačanja ekonomske saradnje jedan je od prioriteta u radu Vlade TK i sastavni je dio Strategije razvoja TK 2016-2020. Statistički podaci pokazuju da BiH ima preko 1, 5 miliona svojih građana širom svijeta. Uzimajući u obzir taj razvojni potencijal i činjenicu da na  području našeg kantona uspješno djeluje 3.520 malih i srednjih preduzeća i 11.103 obrtnika njihova snažnija povezanost nesumnjivo bi rezultirala bržim ekonomskim napretkom Bosne i Hercegovine u cjelini.
Postojanje Zakona o javno – privatnom partnerstvu, kao i visina poreza na dobit od samo 10%  sigurno su komparativne prednosti Tuzlanskog kantona u odnosu na regije u okruženju.
Imajući u vidu sve navedeno premijer Gutić je sva udruženja dijaspore direktno pozvao da n ainstitucionalnom nivou unaprijede svaki vid naučne i stručne saradnje, kao i razmjenu podataka o resursima, članovima, granama djelatnosti, interesovanjima i mogućoj ekonomskoj, privrednoj i kulturnoj saradnji.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK