TUZLARIJE - BILTEN TK

23.11.2015.
Vlada TK
Operativnija zaštita od požara


Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu na području Tuzlanskog kantona. Općine Kladanj i Živinice inicirale su pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu na području Tuzlanskog kantona, u cilju omogućavanja općinama Tuzlanskog kantona da u potpunosti odgovore zadatku organizacije zaštite od požara i vatrogastva na svom području i poduzimanju mjera za unapređenje ove zaštite.

Tuzlarije


Pri tome napominju da je Federalni Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu da se vatrogasna djelatnost finansira i iz drugih izvora utvrđenih ovim i drugim zakonom, kao i da općina Kladanj, kao i još neke općine, nemaju profesionalnu vatrogasnu jedinicu zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali ima dobrovoljnu vatrogasnu jedinicu koju finansira iz budžeta općine.

Iako je Federalnim zakonom određeno da će općinama koje imaju manje od 15.000 stanovnika ili su ekonomski nerazvijene, pa zbog toga nisu u mogućnosti u budžetu općine i drugim sredstvima u cjelini osigurati finansijska sredstva potrebna za finansiranje svoje profesionalne vatrogasne jedinice, dodatna sredstva osigurati kantion i Federacija, ni do danas nije ništa učinjeno. Istovremeno, takve općine su pod lupom inspekcije za vatrogastvo i izriču im se kazne zbog nepostojanja odgovarajuće vatrogasne zaštite u općini.

Problematika u finansiranju ove oblasti prisutna je i u drugim općinama. Ponuđenim rješenjem se ne zadire u prava jedinica lokalne samouprave, već im se zakonom utvrđuje nadležnost da Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, općinsko vijeće donese propise o porezima, naknadama, doprinosima i taksama iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave.

Bez ovog općine ne bi mogle svojim odlukama utvrđivati druge izvore finansiranja, iako je Federalnim zakonom predviđeno kao mogućnost, obzirom da općina ne donosi zakone, već sam niže akte.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK